Думки
14 Січня 2019
956

Євген Уткін: Для мене майбутнє — це розрив шаблонів

Голова технологічного холдингу KM Core — про майбутнє України, недоліки штучного інтелекту та наступника Facebook

Про шаблони

Те, що відбувається впродовж останніх 10 років, називається розривом шаблонів. Ще десятиліття тому ми жили в якихось шаблонах. На жаль, зараз нашу країну також намагаються затиснути в шаблони XIX сторіччя. Але все ж у світі відбувається розрив шаблонів. І тому я гадаю, що ми живемо у правильний час.

Світ мчить. Він вже знаходиться у майбутньому. Воно оточує нас вже зараз. Тому для мене майбутнє — це розрив шаблонів. Я колись займався спортивною гімнастикою. Ми мали виконувати довільну та обовязкову програми. І всі вправи були досить однотипні. Але якщо ви подивитеся, що зараз робиться у цій області, це буде абсолютна фантастика. У людей просто немає меж. Людина стрибнула зі стратосфери. Без парашуту. І подібні речі наразі відбуваються всюди.

Раніше те ж саме відбувалося у технологіях. Вони постійно змінювалися. А зараз ці зміни проникли всюди. Технології присутні скрізь, як повітря. І, звичайно, зявилися нові підходи, нові бізнес-моделі. Раніше, щоб кудись доїхати, ми «голосували». Підняв руку — машина зупинилась, і ти поїхав. Потім прийшов інший винахід: у Сан-Франциско зявилася компанія Uber. Або ж колись ми відпочивали у Криму, знімаючи десь якусь койку. Потім з’явилася компанія Airbnb, яка перехопила цю бізнес-модель. Чому? Тому що вони мислили не за шаблоном. Ця нешаблонність зараз всюди. І саме в України у цьому сенсі є велика перевага.

Про бізнес-модель майбутнього

Змінюється й підхід до бізнесу. Раніше це було так: ти десь гаруєш, якось щось заробляєш, отримуєш гроші. Але насправді потім ти розумієш, що гроші — це лише посередник між тобою та реалізацією твого творчого потенціалу. Це посередник між тобою та можливістю зробити щось ще крутіше. Гроші — це такі собі аплодисменти. Ти щось робиш, тобі аплодують, а потім у тебе зявляється багато грошей.

Гроші — це такі собі аплодисменти

Потім Марк Цукерберг вигадав лайк. Це найголовніший його винахід. І так зявилась нова соціальна інженерія. Я хочу сказати, що майбутнє буде без грошей. Не буде цих посередників. Тобто безпосередньо те, чим людина займається, перетворюватиметься на реалізацію її творчого потенціалу. Наступна бізнес-модель, наступна велика компанія, що зявиться на планеті Земля після Facebook з його 2,5 млрд населення, знаходитиметься на стику цих нових парадигм. Я бачу в цьому майбутнє і дуже великий потенціал нашої країни.

Про штучний інтелект

У нового покоління є дуже просте питання. Вони запитують у Google, чи існує Бог. Але я гадаю, що все розвивається по спіралі, тому зараз сучасна людина запитує у Google, а завтра вона знову питатиме «в ясеня». Тому боротьба зі штучним інтелектом неминуча. Штучний інтелект — це дуже серйозна штука, але у цій боротьбі неминуче переможе людина. Оскільки в людини має бути мотивація.  А найголовніша мотивація для неї — це виживання. І скоро, як людство, ми опинимося на порозі цього самого виживання.

Штучний інтелект, попри всі його позитивні аспекти, завжди робить щось середнє. Він усереднює всі сплески, всі ідеї, які продукують люди. І тому разом з тим, що штучний інтелект приносить багато позитиву, у цілому суспільство тупішає. І зараз мистецтво та культура — це рятувальне коло, завдяки якому людство може вижити.

Ми скажемо «До побачення, Google» дуже скоро

Ми скажемо «До побачення, Google» дуже скоро. Адже це вже пройдений етап. Навіть спосіб монетизації цієї компанії (як і всіх інших сучасних великих компаній) через рекламу знищує нашу творчість. Тому я досить оптимістично дивлюся на речі.

Записано під час виступу на КМЕФ-2018

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram