Новини
25 Березня 2022
545

ЄС зобов’язався створити спецфонд для відновлення України

Прямі втрати 2022 року будуть близько $62 мільярди

Фото: Philippe Huguen

Євросоюз зобов’язався створити Трастовий фонд солідарності з Україною для її відбудови. Про це йдеться у 8-му пункті висновків саміту ЄС.

Беручи до уваги руйнації та величезні втрати, завдані Україні воєнною агресією росії, ЄС зобов’язується надавати підтримку уряду України для задоволення невідкладних потреб держави, а після війни — для відновлення демократичної України.

З цією метою Європейський Союз погоджується створити Трастовий фонд солідарності з Україною і запрошує до участі міжнародних партнерів, а також закликає до негайної підготовки.

ЄС “закликав Комісію продовжувати надавати технічну допомогу для проведення реформ в країні”.

Також Євросоюз закликав до своєчасної організації міжнародної конференції зі збору коштів у межах фонду.

За підрахунками KSE, збиток інфраструктурі становив $62-119 млрд; збитки населення, об’єктів соціальної та медичної інфраструктури — до $10 млрд.

Міністр фінансів Марченко вважає, що через війну Україна втратить 1/3 ВВП.

Прямі втрати 2022 року будуть близько $62 млрд, а майбутні витрати на розмінування території перевищать $1 трлн.

Інші суми збитків, наголошують експерти, потрібно буде стягувати з росії в судах, заарештовуючи та забираючи активи як самої країни, так і людей, пов’язаних із владою.

Як писали раніше Investory News, в Україні запустили проєкт під назвою “Росія заплатить”, який збирає дані про зруйновані окупантами об’єкти — далі їх використають в міжнародних судах проти росії для відшкодування. Вартість пошкоджених/зруйнованих об’єктів, згідно з попередньою оцінкою KSE, у випадку їх повного руйнування може становити до 1,5 трлн грн або до $54,3 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram