Новини
25 Травня 2021
773

ЄС вирішив закрити повітряний простір для білоруських авіакомпаній (Оновлено)

А також заморозити €3 мільярди інвестдопомоги країні, допоки вона “не стане демократичною”

Лідери країн Євросоюзу закликали Раду ЄС вжити заходів для закриття повітряного простору та аеропортів ЄС для рейсів білоруських авіакомпаній. Вони також закликали європейські авіакомпанії відмовитися від польотів над Білорусcю. Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської Ради за підсумками саміту ЄС у понеділок, 24 травня.

Крім того, лідери країн ЄС запропонували “якомога швидше” розширити індивідуальні та економічні санкції проти Білорусі. Вони засудили дії країни та закликали звільнити ексголовного редактора Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича і його дівчину, росіянку Софію Сапегу.

Лідери країн ЄС закликали Міжнародну організацію цивільної авіації негайно розслідувати цей “безпрецедентний та неприпустимий інцидент”.

Раніше голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен написала у Twitter, що лідери країн Європи обговорять можливі санкції проти осіб, “залучених до викрадення” літака, а також тих, хто фінансово утримує білоруський “режим” бізнесу та авіаційного сектора країни.

“Ми продовжимо чинити тиск на режим, допоки він не розпочне поважати свободу переконань і свободу медіа”, — зазначила вона. І додала, що Євросоюз також заморозить €3 млрд інвестиційної допомоги Білорусі, допоки країна “не стане демократичною”.

Як зазначає агенція Reuters, для Євросоюзу складність під час введення санкцій полягає у тому, що нові обмеження не повинні підштовхнути країну до ще більш тісного зв’язку з Росією. “Не так легко відрегулювати санкції, якщо ви хочете вберегти її населення”, — заявляв агентству високопоставлений дипломат ЄС, говорячи про можливі нові обмеження.

У неділю, 23 травня, за особистим указом президента Білорусі Олександра Лукашенко літак ірландської Ryanair, на якому Протасевич і Сапега летіли з Афін до Вільнюса, розвернули та посадили у Мінську. Урсула фон дер Ляйен у Twitter назвала подію “викраденням” літака, а голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель — “ще однією кричущою спробою влади Білорусі заглушити голоси опозиції”.

Прессекретар МЗС Білорусі Анатолій Глаз своєю чергою заявив, що дії компетентної влади Білорусі “повністю відповідали встановленим міжнародним правилам”. Таку думку підтримали й у МЗС Росії. Затримання Протасевича міністерство назвало внутрішньою справою Білорусі.

“Євросоюз уже вніс до білоруського списку санкцій 88 осіб і сім компаній, звинувачених у “репресіях і залякуванні”, на фоні протестів проти результатів виборів президента Білорусі, на яких офіційно переміг Лукашенко”, — нагадує Reuters.

Під обмеженнями маються на увазі заборона на подорожі до країни ЄС для самого Лукашенка та його сина, а також заморожування будь-яких активів, які вони мають у цих країнах.

Своєю чергою Кабінет міністрів України вирішив припинити авіасполучення між Україною та Білоруссю з 26 травня 2021 року та заборонив польоти над білоруською територією. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

“З 00 год. 00 хв 26 травня Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю. Щойно на позачерговому засіданні Уряд доручив Мінінфраструктури, Державіаслужбі та ДП “Украерорух” вжити для цього необхідних заходів. Крім того, українським авіакомпаніям та літакам заборонятиметься виконувати польоти в повітряному просторі Республіки Білорусь”, — зазначив він.

Крім того, державна прикордонна служба також отримала доручення припинити оформлення пасажирів, які прямують із Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів.

За словами Дениса Шмигаля, ситуація з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську є порушенням Конвенції про міжнародну цивільну авіацію. “Рішення нашого уряду спрямоване на забезпечення безпеки польотів і пасажирів”, — додав прем’єр-міністр.

Раніше Investory News писали, що авіакомпанії після примусової посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську почали облітати територію Білорусі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram