Новини
26 Лютого 2019
760

ЄС виділить €1 млн на відновлення обсерваторії у Карпатах

На базі обсерваторії планується створити Міжнародний науковий центр

Європейський союз виділить €1 млн 53 тис. на відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп-Іван (Чорногірський хребет, Карпати). Про це повідомила віце-прем’єр України Іванна Климпуш-Цинцадзе на своїй сторінці у facebook.

На базі обсерваторії планують створити Міжнародний науковий центр “Обсерваторія” Прикарпатського університету та Варшавського університету. Відповідну грантову угоду уклали Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та Міністерство інвестицій і розвитку Польщі.

Проект “Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп-Іван для потреб високогірного рятувального центру” реалізують у межах програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

На виділені ЄС кошти планують встановити сучасне метеорологічне обладнання, придбати необхідну рятувальну техніку та сучасне спорядження для українського та польського рятувальних загонів, що дозволить виконувати пошуково-рятувальні операції в надскладних умовах високогір’я. Частина коштів буде витрачена на ремонт та облаштування приміщень у межах завдань проекту.

Ректор університету Ігор Цепенда зазначив, що близько 50% грантових коштів спрямують на ремонт, відновлення та адаптацію приміщень обсерваторії для потреб рятувальних служб і наукового центру.

Проект розрахований на два роки, але фактично він повинен бути реалізований протягом шести місяців, так як в умовах високогір’я вести будівельні роботи можна не більше трьох місяців на рік.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram