Новини
12 Грудня 2023
338

ЄС готує позабюджетне фінансування для України

Міри будуть застосовані у разі блокування Угорщиною 4-річного пакета допомоги

Дипломати ЄС обговорюють технічні пропозиції щодо залучення екстреного фінансування для України поза межами спільного бюджету блоку, якщо Угорщина не відмовиться від вето на чотирирічний пакет підтримки, критично важливий для Києва, пише Financial Times з посиланням на обізнані джерела.

До початку саміту, який відбудеться 14-15 грудня, залишається дедалі менше часу. Дипломати розпочали приватні переговори про доцільність і технічні деталі потенційного фінансового пакета між іншими 26 членами блоку.

“Переговори, в яких беруть участь представники Єврокомісії та великих країн-членів ЄС, які візьмуть на себе більшу частину витрат, тримаються в таємниці, щоб не підірвати головну мету — подолання вето Будапешта, оскільки Орбан заявив, що не заперечує проти надання допомоги іншими країнами ЄС”, — розповідає видання.

Позабюджетний інструмент займе більше часу і буде коштувати дорожче у вигляді відсотків та інших витрат.

“Ніхто не хоче цього робити, якщо нам не доведеться…. Але було б нерозумно не мати плану “Б”, — зазначило одне із джерел видання.

Українські та європейські чиновники попереджають, що неспроможність ЄС погодити запропонований пакет фінансування серйозно вплине на фінансову стабільність України.

Водночас угорський міністр у справах Євросоюзу Янош Бока заявив FT, що Будапешт наполягає, що будь-яка допомога Києву не може надходити зі спільного бюджету ЄС, а рішення про переговори щодо членства України має зачекати до виборів Європарламенту в червні.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина 11 грудня заявила, що Київ не отримав жодних запевнень щодо надання €50 млрд у будь-якій іншій формі.

“У разі відсутності рішення щодо €50 млрд може бути схвалене проміжне рішення, але воно залишить Україну на межі виживання з нульовою [фінансовою] передбачуваністю на цілий рік”, — зазначила віцепрем’єр-міністр.

За її словами, в імпровізованій розмові з президентом України Володимиром Зеленським Орбан натякнув, що розблокування коштів ЄС для Угорщини є одним із аспектів його позиції щодо Києва.

Видання нагадує, що Єврокомісія має дати згоду на розморожування понад €10 млрд бюджетних коштів ЄС для Будапешту, які вона притримала для забезпечення верховенства права та боротьби з хабарництвом в уряді Орбана.

Нагадаємо, міжнародна допомога у 2024 році буде трохи менше ніж $43 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram