Новини
5 Червня 2020
869

ЄЦБ додав ще €600 мільярдів для боротьби з кризою

Тим часом учасники Глобального саміту з вакцин зібрали $8,8 мільярда

У четвер, 4 червня, голова Європейського центрального банку Крістін Лагард заявила, що регулятор значно розширить свою антикризову програму купівлі “євробондів” на €600 млрд для боротьби з пандемією коронавірусу, повідомляє Yahoo Finance.

У банку пояснили, що залишать процентні ставки без змін, але при цьому збільшать термін закупівель боргових паперів країн євроблоку в рамках цієї програми на рік – до червня 2021 року.

“У результаті сума, що видається банком у рамках програми фінансування надзвичайних закупівель облігацій для боротьби з пандемією (PEPP) виходить значна – €1,35 трлн, і це означає, що банк зможе скупити більшу частину боргу країн єврозони цього року”, – йдеться у повідомленні.

Крістін Лагард зазначила, що цьогоріч у ЄС відбулося різке падіння економічної активності у результаті епідемії коронавірусу й обмежувальних заходів, прийнятих для її стримування. “Втрати робочих місць і доходів, висока невизначеність перспективи відновлення економіки привели до значного падіння споживчих витрат й інвестицій”, – зазначила вона. І додала, що у зв’язку з такою ситуацією ЄЦБ і прийняв настільки безпрецедентне рішення.

Крім того у своїй заяві банк зазначив, що проводитиме закупівлю активів у рамках програми PEPP “до тих пір, допоки не буде встановлено, що стадія коронавірусної кризи закінчилася”.

Тим часом $8,8 млрд буде виділено на фінансування Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVI) на період з 2021 по 2025 рік, про це домовилися учасники третього Глобального саміту з вакцин (формат відеоконференції), повідомляє Коммерсант.

Зазначається, що спочатку планувалося зібрати близько $7,4 млрд. Однак за словами прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, отримано обіцянки про “фантастичну суму” в розмірі $8,8 млрд для роботи GAVI на наступні п’ять років.

Так, $1,6 млрд альянсу виділив Фонд Білла та Мелінди Гейтс, €300 млн надала Єврокомісія. Також кошти виділили Німеччина, Франція, Нідерланди, Італія, Швеція, Великобританія, Японія, Саудівська Аравія, Катар, Австралія.

При цьому генсек ООН Антоніу Гутерріш на саміті закликав до “глобальної солідарності, аби гарантувати, що будь-яка людина у будь-якому місці матиме доступ до щеплень”. За його словами, вакцина проти COVID-19 “повинна сприйматися як глобальне суспільне надбання”.

Загалом у травні багато країн світу приєдналися до онлайн-кампанії – Global Response – зі збору коштів на розробку вакцини від коронавірусу. Її організаторами виступили вісім країн (Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, Норвегія, Саудівська Аравія, Франція і Японія) за підтримки ВООЗ та профільних альянсів GAVI та CEPI (Коаліція за інновації у сфері епідемічної готовності). На цей час зібрано понад €9,8 млрд.

Раніше Investory News писали, що Європейський Центральний банк (ЄЦБ) ухвалив рішення про запуск програми викупу цінних паперів на €750 млрд ($810 млрд) для підтримки фінансової стабільності в умовах поширення коронавірусу нового типу.

Тим часом консалтингова компанія Kekst CNC запитала громадян США, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Японії, що вони думають про те, як зміниться їхнє життя після випуску вакцини від COVID-19 – кожна п’ята людина у світі навіть після випуску вакцини планує менше подорожувати й ходити в ресторани.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram