Новини
25 Березня 2021
674

ЄБРР запустить в Україні пілотний проєкт онлайн-судів

Для цього обрано категорію справ невеликої вартості — до 10 тисяч

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) анонсував запуск в Україні пілотного проєкту з надання допомоги у створенні онлайн-судів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Проєкт стартує в Україні, де 49% опитаних компаній у Києві повідомили, що суди є основною або надзвичайно серйозною перешкодою для їх діяльності. “Онлайн-суди припускають дистанційну процедуру вирішення спорів, розпочинаючи від подачі позову й закінчуючи винесенням рішень”, — пояснили в ЄБРР.

І додали, що ці суди доступні безпосередньо учасникам судового процесу та їх представникам, а також доповнені послугами та інструментами для полегшення доступу до правосуддя та участі в судовому процесі.

У першу чергу ЄБРР розпочинає комплексну оцінку показників і стандартів діяльності судів на основі кращих міжнародних, європейських і національних практик господарських судів. Ці стандарти встановлять цільові показники ефективності концепції та плану розвитку онлайн-судів, розробці яких буде присвячений другий етап, висвітлюючи необхідні правові, технічні та бюджетні передумови їх створення.

“Концепція та дорожня карта, розроблені на другому етапі для України, зможуть бути відтворені в інших економіках, де інвестує ЄБРР”, — йдеться у повідомленні.

Для пілотного проєкту обрано категорію справ невеликої вартості — €5-10 тис. — оскільки в такому випадку вартість судових витрат і затримки розгляду непропорційні та є несправедливими перешкодами до правосуддя. Водночас ці перепони можуть бути зняті за допомогою онлайн-судів, що поліпшить доступ до правосуддя для малого та середнього бізнесу.

“За даними Світового банку, вартість розв’язання комерційної суперечки через місцевий суд першої інстанції у Сербії становить в середньому 39,6% вартості позову, тоді як в Україні ця цифра сягає 46,3%, а у Киргизькій Республіці — 47%”, — зазначають в ЄБРР.

Як наголошують у банку, пандемія посилила актуальність питання доступності судів у країнах, де оперує ЄБРР. “Це пояснюється перевантаженням судової системи справами, а також затратністю й тривалістю процесу, високим рівнем його складності”, — йдеться у повідомленні.

При цьому у таких розвинених економіках як Канада, Велика Британія або США онлайн-суди показали дивовижні результати. “Пілотний проєкт ЄБРР ставить за мету розробити систему, побудовану на досвіді цих країн, і зробити її доступною для країн Західних Балкан, Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії”, — йдеться у повідомленні.

Раніше Investory News писали, що рада ЄБРР схвалила збільшення пакета солідарної допомоги на 2020 рік для чинних клієнтів банку на €3 млрд — до €4 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram