Новини
15 Березня 2019
1 264

ЄБРР та ЄС відкривають кредитну лінію для МСП

Позичальники зможуть отримати довгострокові кредити в сумі до €3 млн в гривневому еквіваленті

Фото: ebrd.com

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Євросоюз запускають кредитну лінію EU4Business-ЄБРР для фінансування проектів малих і середніх підприємств (МСП) в Україні. Про це повідомляється у прес-релізі ЄБРР.

Кредитна лінія передбачає підтримку приватних компаній, які зареєстровані в Україні і мають до 250 працівників. Позичальники зможуть отримати довгострокові кредити в сумі до €3 млн в гривневому еквіваленті. Надання кредитів у місцевій валюті захистить позичальників від валютних ризиків, йдеться у повідомленні.

“Ця кредитна лінія – це інтеграція в географічному та економічному плані. Запуск кредитної лінії “EU4Business”  – ЄБРР дає місцевим МСП, які забезпечують майже 80% робочих місць у країні, але на які наразі припадає лише близько 40% ВВП, додатковий доступ до фінансування для того, щоб вони могли й надалі розвиватися, ставати більш конкурентоспроможними та відповідати стандартам ЄС”, – зазначив керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне.

Кредитні кошти будуть надаватися через Державний експортно-імпортний банк України (Укрексімбанк), якому виділили на цю програму еквівалент €22 млн ($ 25 млн. А також, ТОВ “ОТП Лізинг”, якому було виділено €10 млн. Найближчим часом очікуються додаткові кредитні ресурси на суму €28 млн, які будуть доступні для інших місцевих фінансових установ, що приєднаються до кредитної лінії.

Планується, що компаніям-учасникам також буде надаватися технічна підтримка в приведенні їхнього виробництва у відповідність до вимог директив ЄС: нова техніка, виробниче обладнання, системи зберігання продукції, очисні споруди, енергоефективні та відновлювальні джерела енергії, тощо.

Окрім того, для проектів в рамках кредитної лінії, які будуть відповідати певним вимогам, існуватиме можливість отримати стимулюючі гранти на покриття до 15% вартості проектів.

Також кредити будуть доступні для будь-яких інвестицій, які допомагатимуть компаніям виконувати зазначені вимоги, тим самим збільшуючи ринковий потенціал та власні прибутки.

Фінансування можливе у гривневій валюті від 3 до 5 років.

Нагадаємо також, ЄБРР і Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР) нададуть два паралельних кредити розміром €19,1 млн кожний спеціально створеній проектній компанії “Інгулець-Енерго 2”. Будувати електростанцію будуть на півдні України – у Миколаївській області.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram