Новини
28 Вересня 2022
492

 ЄБРР погіршив прогноз щодо України через війну

Ризики надзвичайно високі та залежать від тривалості та інтенсивності воєнних дій

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) погіршив свій прогноз зростання економіки України у 2023 році з 25% до 8%, йдеться у звіті “Регіональні економічні перспективи”.

“Прогноз Банку про те, що валовий внутрішній продукт (ВВП) України скоротиться на 30% цього року… не змінився порівняно з попереднім прогнозом у травні. На 2023 рік ЄБРР знизив свій прогноз відновлення економіки до 8% із надійніших 25%, передбачених у травні, коли очікувалося, що значні роботи з відновлення вже триватимуть”, — сказано у повідомленні.

Знижений прогноз є ознакою того, наскільки невизначеність щодо майбутнього тисне на економічні перспективи України, зазначили у ЄБРР.

“Хоча бойові дії в останні місяці стали більш концентрованими, охоплюючи територію, яка генерує лише близько 20% ВВП, спустошення людського капіталу, інфраструктури та виробничих потужностей було величезним”, — йдеться у повідомленні.

Згідно з даними ЄБРР, приблизно 15% довоєнного населення залишили країну на середину серпня, а ще 15% були внутрішньо переміщеними особами. Економічна діяльність була серйозно порушена, навіть у регіонах, де не було бойових дій, через вузькі місця у постачанні, матеріально-технічні проблеми, фінансові труднощі та відсутність відповідної робочої сили.

Наголошується, що блокада росією портів, перешкода експорту сільськогосподарської продукції та спустошення багатьох металургійних підприємств на сході країни знищили дві основні експортні статті країни, які генерували майже половину всіх довоєнних експортних доходів.

У ЄБРР відзначили високу залежність країни від грошового фінансування бюджетного дефіциту на тлі значного дефіциту зовнішнього фінансування, що призвело до виснаження іноземних резервів на 20% станом на липень 2022 року, що спонукало центральний банк підвищити облікову ставку з 10% до 25% у червні та здійснити одноразову 20-відсоткову девальвацію валюти у липні.

Зазначається, що з того часу ситуація почала покращуватися, частково через більший приплив зовнішнього фінансування у серпні та вересні. Внаслідок цього до кінця серпня валютні резерви відшкодували половину втрат.

Нещодавнє відновлення експорту зерна з деяких портів та очікування достатнього зовнішнього фінансування можуть стати позитивними факторами для економічної активності протягом частини 2022 року, що залишилася.

“Однак ризики для прогнозів надзвичайно високі залежно від тривалості та інтенсивності війни”, — зазначили в ЄБРР.

Як писали раніше Investory News, держбюджет-2023 базується на тому, що бойові дії триватимуть весь наступний рік.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram