Герої
8 Січня 2019
1 769

Ярослав Ажнюк: Шість років тому нам казали, що ми божевільні

Співзасновник та генеральний директор компанії Petcube — про перші кроки стартапу, пошук інвестицій та про те, чому Україна не “failed state”

Про перші кроки Petcube

Ідея Petcube прийшла до мого друга Олександра Нескіна. В нього був собака, який постійно гавкав, залишаючись наодинці. І щоб якось його заспокоїти та зрозуміти, що з ним взагалі відбувається, той зробив камеру, що дозволяла спостерігати за твариною, коли господар був на роботі. Потім додав до цієї камери лазер, яким можна було віддалено керувати та грати з собакою.

Зараз ми випускаємо два пристрої: камеру з лазером та камеру з годівничкою. Також у нас є декілька програмних продуктів. Але одна з найамбітніших наших цілей — створити штучний інтелект, який дозволятиме зрозуміти, що відчуває тварина, чого вона хоче, аналізуючи її поведінку по зображенню з камери.

Про першого інвестора

Місія нашої компанії — підєднати тварин до інтернету та дати їм голос. Погоджуюся, що ідея абсолютно божевільна. Хто купуватиме девайс, нехай і красивий, за $200? Це ж лазер, щоб грати з котами, за $200! Шість років тому, коли ми тільки-но починали, нам казали, що ми божевільні. Одним з перших наших інвесторів став росіянин, який живе у Бостоні, Семен Дукач. Він відомий тим, що під час навчання в МІТ (Массачусетський технологічний інститут. — Ред.) розробив методику, за якою група людей може вигравати у казино, граючи в блекджек та інші азартні ігри. Про нього навіть зняли фільм “21”. З Семеном ми зустрілися в одному київському кафе і буквально через 15-20 хвилин після початку розмови він сказав: “Вау, це класно, я хотів би у вас інвестувати”.

Погоджуюся, що ідея абсолютно божевільна. Хто купуватиме девайс, щоб грати з котами, за $200?

Про найбільший дефіцит у світі

Чи має лідер бути трошки фантастом? Так. На мою думку, у світі реально не існує браку капіталу, щоб там не казали. У світі є брак амбіцій, брак великих ідей. І найбільша конкуренція — це конкуренція за таланти. Єдиний спосіб виграти в ній — це чітко артикулювати великі ідеї, місію компанії, за якою йтимуть люди. Чому такі компанії, як Google, Facebook, SpaceX, такі успішні? Тому що вони говорять: “Давайте організуємо всю інформацію в світі” або “Поїхали на Марс”. Якщо ви пропонуєте гіку структурувати усю світову інформацію, для нього це буде найкрутішою річчю, яку лиш можна робити. І він до пенсії працюватиме у компанії, яка йому це запропонує. Якщо ви говорите людині, яка з дитинства мріє про польоти на Марс, що будуєте ракету, яка повезе людство до цієї планети, звичайно, вона працюватиме у вашій компанії. Тому, як на мене, таке бачення надзвичайно важливе.

Про місце України в світі

До списку найабсурдніших тверджень XIX століття може ввійти теза “Ukraine is a failed state”. Вважаю його повністю абсурдним. Впродовж наступних 100 років це твердження буде скасовано. Я переконаний, що Україна наразі знаходиться в абсолютно унікальній точці в глобальному масштабі. Зараз наша країна — це одне з найцікавіших місць у світі для створення глобальних технологічних компаній. Чому? Тому що в Україні зібралося декілька елементів, які є необхідними складовими успіху.

Багато сказано про те, що в нас є сильна, потужна інженерна школа. Насправді, вона сильна не лише у програмуванні, а й у багатьох інших сферах. Наприклад, Україна, можливо, одна з 10-20 країн світу, де можуть збудувати літак. Що для цього потрібно? Потрібна експертиза у багатьох сферах — починаючи з авіоніки і закінчуючи матеріалами та компютерними технологіями. І це означає, що в нас є величезний пул спеціалістів. Більше того, вартість української освіченої робочої сили — одна з найнижчих у світі. І вже завдяки цим двом факторам у нас можна побудувати п’ять, а інколи й 10 заводів за ті ж гроші, за які у США будується лише один. В Америці можна найняти одного спеціаліста, а в нас за ті ж гроші — п’ятьох.

Вартість української освіченої робочої сили — одна з найнижчих у світі. І вже завдяки цьому в нас можна побудувати п’ять, а інколи й 10 заводів за ті ж гроші, за які у США будується лише один

Але ці дві речі поєднуються ще з одним фактором — пасіонарністю, що існує в суспільстві. В Україні 300 років, по суті, не було державності. Ми її отримали всього 30 років тому. І, схоже, що українці постійно намагаються довести самим собі й усьому світові, на що вони здатні. Тому якщо поєднати надзвичайно сильних спеціалістів з тим, що це одне з найдешевших місць у світі, де можна робити інтелектуальні продукти, та додати те, що люди тут надзвичайно пристрасні у своєму бажанні довести всьому світові, на що вони здатні, Україна перетворюється на одне з найкращих місць для створення потужних глобальних технологічних компаній. Гадаю, ми це побачимо впродовж наступних 10-20 років.

Записано під час виступу на КМЕФ-2018

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram