Новини
25 Березня 2022
530

Японія та Франція заморозили інвестиції у будівництво російського газового терміналу

Запроваджені санкції заблокували фінансовим установам можливість переказувати необхідні кошти

Японські та французькі інвестори призупинили фінансування проєкту російської приватної газової компанії “Новатек” з будівництва заводу зрідженого природного газу на півночі росії загальною вартістю $23 млрд, повідомляє японське інформагентство Nikkei.

“Японія та Франція припинили робити нові інвестиції у великий проєкт зрідженого природного газу в російській Арктиці через економічні санкції проти росії за вторгнення в Україну”, — пише агентство.

Як повідомляється, запроваджені санкції заблокували фінансовим установам можливість переказувати кошти, необхідні для фінансування проєкту.

Агентство зазначає, що заморожування фінансування Arctic LNG 2 є першим відомим подібним випадком для ресурсного проєкту, в якому мають частку японські компанії.

Проєкт Arctic LNG 2 вартістю $21,3 млрд передбачає будівництво трьох черг з виробництва зрідженого природного газу потужністю 6,6 млн тонн на рік кожна в Ямало-Ненецькому автономному окрузі рф.

Станом на кінець 2021 року загальна готовність проєкту оцінювалась у 60%.

Російська газова група “Новатек” має 60% акцій Arctic LNG 2, китайські компанії мають ще 20%. Французька енергетична група Total Energies має 10% акцій, а японська Mitsui&Co. та Japan Oil, Gas and Metals National Corporation (JOGMEC) разом мають теж 10%.

Європейський Союз 15 березня заборонив нові інвестиції в енергетичний сектор росії. Спільна компанія Mitsui та JOGMEC розташована в Нідерландах і не може переказувати кошти з Нідерландів до Росії, але поки що планує зберегти свою частку в ньому.

Французька Total 22 березня також оголосила про заморожування інвестицій в Arctic LNG 2. Компанія вже інвестувала у проєкт $2,5 млрд.

Нагадаємо, влада ФРН розраховує, що до літа їй вдасться скоротити наполовину імпорт російської нафти, а до осені припинити імпорт вугілля з рф.

Як писали раніше Investory News, одна з компаній-операторів газопроводу “Північний потік-2” Nord Stream 2 AG, розташована у Швейцарії, має намір найближчим часом подати заяву про ініціювання процедури банкрутства.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram