Бiзнес
15 Липня 2021
1 837

Які інвестиції наразі вважаються гарною альтернативною традиційним золоту, акціям і валюті

Власники великих капіталів дедалі частіше віддають перевагу картинам, раритетним автівкам та елітним напоям

Під альтернативними інвестиціями, як правило, маються на увазі будь-які активи, окрім акцій, облігацій і грошей. Це можуть бути матеріальні активи — дорогоцінні метали, предмети мистецтва, вина, антикваріат, монети або марки, а також  фінансові — сировинні товари, приватні інвестиції, хедж-фонди, біржові фонди, вуглецеві кредити, венчурний капітал, кіновиробництво, фінансові деривативи та криптовалюта.

Часто “альтернативними” називають також інвестиції в нерухомість, лісове господарство та судноплавство. І це попри їх багатовікове використання для збільшення й збереження багатства. Минулого століття незвичайні кольорові діаманти також стали альтернативним інвестиційним класом.

До речі, у категорії альтернативних інвестицій виділяють так звані passionate investments — те, що купується з інтересу до активу, а не до його потенційної прибутковості. Тому в таких випадках частково йдеться про колекціонування, а не абсолютне інвестування.

До passionate investments зокрема відносяться класичні автомобілі, вино, віскі, предмети мистецтва, ювелірні вироби, годинники, діаманти (білі та кольорові), сумки й меблі.

Придбати альтернативні активи можна декількома шляхами. Найчастіше через аукціони: Sotheby’s, Christie’s, Bonhams, Artcurial, Tajan, які наразі можна спокійно відвідувати у режимі онлайн. Щодо вина — його можна придбати на біржі — London International Vintners Exchange (Liv-ex), Berry Bros & Rudd, The Knight Frank Fine Wine Icons Index.

Доступний також варіант онлайн-продажу — як правило біржі надають покупцеві брокера, на аукціонах співробітники надають консультації. Однак краще знайти незалежного експерта в конкретній галузі (наприклад, з діамантів) і разом з ним обговорити стратегію інвестування.

Альтернативні активи вважаються досить стабільними, особливо якщо розглядати антикваріат, предмети мистецтва, вино та монети — їх вартість з плином часу зростає, оскільки всі вони представлені на ринку обмеженою кількістю. Згодом попит на них зростає, а пропозиція зменшується, тому ціни теж ростуть.

Наприклад, за десять років вартість рідкісного віскі зросла майже на 570%, а вишуканих вин — на 120%. На ексклюзивному вінтажному одязі та аксесуарах теж можна заробити: ціна жіночого плаття Chanel 1960-х на великих аукціонах злетіла з $805 (вересень 1993 року) до $3220 (листопад 1999 року), зазначається у звіті Knight Frank 2020 Wealth Report.

При цьому серед найбільш дохідних активів (віскі, автомобілі, вино) рідкісний алкоголь виглядає найдоступнішим завдяки невисокому вхідному порогу, якщо порівнювати з покупкою умовного Lamborghini або лімітованого кольє Cartier.

Інвестиції у вино можуть розпочинатися з €5 тис., хоча в деяких випадках сума стартує з €20 тис. — це стосується спеціальних інвестиційних фондів на кшталт Wine Growth Fund, The Wine Investment Fund. Зберігати алкогольні активи теж значно простіше, якщо порівнювати з тими ж ювелірними виробами та автомобілями: їм не потрібен сейф або захищений гараж — можна навіть без повноцінної комори обійтися.

Головна проблема альтернативних активів — їх невисока ліквідність, особливо, якщо порівнювати з їх звичайними аналогами. Наприклад, інвесторам значно складніше продати пляшку вина вісімдесятирічної давності, ніж 1 тис. акцій Apple Inc. через обмежену кількість покупців.

З умовними сумками, ювелірними прикрасами, картинами та предметами мистецтва історія аналогічна: їх найчастіше збувають на аукціонах Sotheby’s або Christie’s, причому за великі гроші. Наприклад, сумку Hermes Kelly Himalaya Niloticus Retourne реалізували за 1 875 000 гонконзьких доларів або $241 тис. Але в такому разі потрібно ще знайти покупця.

Інвесторам найчастіше складно оцінити альтернативні інвестиції, оскільки активи та угоди з ними рідкісне явище. Наприклад, продавець золотої монети “Подвійний орел Сен-Годена” 1933 року вартістю $20 може зазнавати труднощів з визначенням її вартості, оскільки станом на 2018 рік відомо тільки 13 монет.

Як наслідок складно точно сказати, скільки людина заробить на альтернативні інвестиції — судити можна тільки з історій “інвесторів”. Наприклад, шотландець протягом 18 років отримував від батька пляшку віскі Macallan, сумарно на них було витрачено £5 тис. Через 10 років (йому виповнилося 28), колекція оцінювалася в £40 тис., під час продажу він виграє £35 тис. Або, наприклад, на платформі, що займається продажем картин, особа, яка придбала картину Енді Уорхола за $46,2 тис., реалізувала її за $4,2 млн.

Альтернативні інвестиції, як правило, мають низьку кореляцію з інвестиціями у стандартні класи активів. Це означає, що вони часто рухаються проти ринків акцій і облігацій. Така особливість робить їх відповідним інструментом для диверсифікації портфеля. Інвестиції у тверді активи, такі як золото, нафта й нерухомість, також забезпечують ефективне хеджування від інфляції, яка знижує купівельну спроможність паперових грошей.

Фото: Pixabay

Найчастіше альтернативні активи реалізовуються через аукціони. Першою чергою це Sotheby’s і Christie’s, де продають одяг, сумки, взуття, ювелірні прикраси, предмети мистецтва (зокрема й картини). Торги можуть здійснюватися онлайн.

Існують також інтернет-платформи, але більшість з них — іноземні. Реалізація предметів мистецтва (в основному, картин) відбувається через платформу Masterworks. Продаж одягу — через ресейл-платформи Rebag і Vestiare Collective. Продаж вина як активу часто здійснюється через аукціони Bonhams, Artcurial, Tajan.

Інвестуючи в альтернативні активи варто не забувати про те, що входити до них не набагато легше, аніж до умовного фондового ринку. Тому що інвестиції в предмети мистецтва — це не спонтанна покупка “Мони Лізи”, а довгий і ретельний аналіз.

Аналогічна історія з вином: дохід приносять не пляшки, які придбані в найближчому алкогольному магазині, а конкретні екземпляри — категорії Premier Cru (кращі з кращих). Наприклад, Châteaux: Margaux, Latour, Lafite Rothschild, Mouton Rothschild. Тому більшість альтернативних інвесторів користуються послугами фахівців в конкретній галузі, наприклад, місцевого виноторговця, консультанта щодо вин або приватних винних клубів.

Середній відсоток прибутку в секторі інвестицій у вишукані вина для людини з добре збалансованим портфелем становить близько 7-10%. При цьому трапляються й вищі цифри: наприклад, 2016 року, як повідомляє Knight Frank, прибутковість вин була вищою, ніж індекс S&P 500 — 24%.

Однак важливо пам’ятати, що марочний алкоголь — це середньострокова та довгострокова інвестиція. Ніякого сенсу вкладатися в нього на умовні три-чотири роки немає: варто зачекати хоча б десять років. Чим довше людина тримає вино, тим вище віддача, оскільки екземпляр стає все більш рідкісним.

При цьому вино — одна з найбільш надійних альтернативних інвестицій. Його ціни не так гостро реагують на соціальні та економічні чинники, тому прогнозувати зміни вартості легше, ніж у випадку з іншими інвестиційними активами. До речі, якщо для пляшок створені правильні умови зберігання (прохолода, тінь, оптимальні показники вологості, вібрації), ціна визначатиметься походженням, віком, оцінкою критиків, походженням, рідкістю, наявністю оригінального дерев’яного футляра. Наприклад, італійські та французькі вина будуть дорожчими ніж чилійські.

У загальному, альтернативні інвестиції — це такий самий фінансовий інструмент, як і традиційні активи, вимагає не меншої обережності та продуманості з боку інвестора. В них стабільне зростання прибутковості, але вони розраховані виключно на прибуток у довгостроковій перспективі. Через невисоку ліквідність вони не можуть становити основу інвестиційного портфеля. І оскільки це активи passionate investments, їх володіння повинно приносити радість, тому обирати їх варто з тих галузей, що цікавлять інвестора.

Поради для успішного альтернативного інвестування:

• Дивитися на альтернативні інвестиції тільки після того, як буде забезпечений пасивний дохід від традиційних.

• Не забувати про диверсифікацію портфеля та не вкладати гроші виключно у вино або машини — підбирати кілька груп активів.

• Розраховувати тільки на довгострокову вигоду: протягом перших 7-10 років перепродувати альтернативний актив немає сенсу.

• Обирати активи зі знайомої галузі та користуватися допомогою фахівців для відбору, оцінки, купівлі й продажу. 

Джерело: Rusbase

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram