Бiзнес
17 Січня 2019
1 084

Як розтопити серце інвестора, якщо ви hardware-стартап

Поради від керівників інвестиційних фондів та акселераторів

Інвестори з обережністю ставляться до hardware-стартапів. У порівнянні з software-проектами їхній розвиток потребує більше часу та коштів, а ризики й вірогідність того, що продукт не знайде свого місця на ринку, значно вищі. Але це зовсім не означає, що шлях до інвестицій закрито, якщо ви розробляєте новий «розумний» гаджет. Просто йти цим шляхом треба буде трохи інакше. Investory News зібрали п’ять порад від топ-менеджерів акселераторів та інвестфондів для hardware-стартапів.

Зовнішність має значення

Андрій Довженко, співзасновник та керуючий партнер SMRK VC Fund

Коли вперше побачив сенсори Ajax, мене спокусив їхній дизайн. Вони були чудові, гладенькі, дуже гарно зроблені. Я зрозумів, що буду використовувати їх вдома кожного дня. І я їх використовую, так само як і декілька мільйонів українців. Тому передусім hardware-продукт має гарно виглядати. Так, він має бути приємним на дотик, ефективним. Але спершу він повинен мати гарний вигляд. Якщо ви маєте щось, що виглядає добре, ви можете це добре продавати.

Думайте про клієнтів

Андрій Колодюк, співзасновник AVentures Capital

Ми любимо інвестувати у стартапи, які гарно виглядають. Але якщо серйозно, головне все ж таки — це команда, її самовідданість та пристрасть. Зрештою, кожен стартап — це про продукт та клієнта. Ми слухаємо, що кажуть наші клієнти, дивимося, яка їхня реакція на продукт. Це найважливіше. Тож на якій би стадії ви не знаходилися, постарайтеся якнайшвидше отримати зворотній зв’язок від своїх клієнтів. І таким чином ви можете привабити інвесторів.  

Водночас hardware важко продається. Тому буде трохи легше, якщо у вас є бачення того, як ви будуєте екосистему навколо свого продукту. Особливо «магічно» для інвесторів звучить словосполучення «повторювані доходи». Тобто це продукт, що продається не лише один раз, а приносить повторювані доходи. Ви можете продавати інші пов’язані продукти, ви можете впроваджувати супутні послуги навколо свого продукту. Але врешті-решт все зводиться до спільноти ваших клієнтів, повторюваних доходів, доданої вартості.

Не полишайте спроб

Марта Прокса, COO та Investment Manager польського VC-акселератора Arkley

Найважливіше — це команда. І це наша основна цінність. Ми інвестуємо у команди. Але моя порада: контактуйте з інвесторами повторно, навіть якщо спершу вони кажуть, що їм не цікавий ваш продукт. Це звичайна практика. Дуже важливо ніколи не здаватися та постійно надсилати інвесторам оновлення ваших стартапів. Я дуже ціную, коли команда надсилає мені оновлення. Спочатку я можу сказати: «Ні, це не для нас». Але після декількох оновлень стає легше знайти спільну мову. І в мене було багато подібних кейсів.

Не бійтеся незручних запитань

Влад Тісленко, засновник Venture Building Company та стартапу Concepter

Дуже часто інвестори можуть ставити вам незручні запитання. Але вони роблять це не тому, що не вірять у ваш продукт. Вони просто хочуть побачити вашу реакцію, подивитися, як ви відповідатимете на такі запитання. В таких ситуаціях деякі засновники думають: «Ой, інвестор таке запитує, значить, він не хоче інвестувати в мене». Але насправді інвестор просто хоче бачити вашу реакцію. Він хоче зрозуміти, наскільки сильне ваше бажання отримати його гроші, наскільки сильно ви хочете завоювати ринок.

Іноді все вирішують судді

Олександр Сорока, засновник інвестиційної платформи Startup Network

У нас працює трохи інша формула. У нас є хороші судді, яким стартапи представляють свої продукти. І після голосування ми бачимо фіналістів. У більшості випадків перемагають найкращі проекти. Така система робить вибір набагато простішим. Дуже часто перше місце посідають дійсно дуже хороші стартапи. І має сенс інвестувати саме в них.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram