Новини
27 Липня 2021
625

Як насолити Маску: Безос запропонував покрити витрати NASA в обмін на участь у місячній програмі

У квітні SpaceX випередила компанії Blue Origin і Dynetics у боротьбі за контракт із космічним агентством

Фото: Joe Raedle/Getty Images

Глава американської приватної аерокосмічної компанії Blue Origin і засновник інтернет-ритейлера Amazon Джефф Безос запропонував Національному управлінню США з аеронавтики й дослідженню космічного простору (NASA) $2 млрд в обмін на контракт на розробку посадкового модуля для місячної програми Artemis. Про це йдеться в листі Безоса до директора NASA Біллу Нельсону, опублікованому на сайті компанії Blue Origin.

У документі повідомляється, що Blue Origin покриє бюджетний дефіцит програми розробки пілотованого посадкового модуля, відмовившись від платежів в цьому році й у двох наступних на загальну суму до $2 млрд. При цьому, уточнюється в листі, має на увазі не відстрочка, а повна відмова від вимог.

Безос звернувся до глави NASA з проханням дозволити його компанії своїм коштом брати участь у розробці та запуску елемента місячного посадкового модуля. Витрати він оцінює більш ніж в $1 млрд. Натомість найбагатша людина планети хоче отримати контракт з фіксованою ціною за послуги Blue Origin і пропонує покрити перевитрати при його виконанні.

У квітні SpaceX випередила компанії Blue Origin і Dynetics у боротьбі за контракт NASA на створення посадкового модуля для висадки астронавтів на поверхню Місяця. Угода вартістю $2,89 млрд передбачає, що SpaceX відправить на місячну орбіту корабель Orion з чотирма астронавтами на борту, двоє з яких спустяться на поверхню Місяця і пробудуть там близько двох тижнів.

Через два тижні NASA призупинила дію контракту зі SpaceX після того, як конкуренти компанії опротестували результати тендеру в Рахунковій палаті США. Dynetics поскаржилася на те, що після зменшення бюджету контракту їй не дали достатньо часу, щоб відправити нову заявку.

Як відомо, Джефф Безос 20 липня здійснив успішний політ в космос на кораблі New Shepard виробництва Blue Origin. Разом з ним на борту знаходилися його брат Марк, 82-річна колишня льотчиця Воллі Фанк і 18-річний випускник школи Олівер Деймен. За 11 хв польоту корабель встиг піднятися на висоту 106 км над Землею.

Всього за добу після цього, за словами мільярдера, його компанія продала квитки в космос майже на $100 млн. Вартість туристичного польоту поки не називається. Для порівняння, американська компанія Virgin Galactic бізнесмена Річарда Бренсона пропонує злітати на кордон космосу за $250 тис.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram