Думки
20 Січня 2020
1 175

Як будувати щирі стосунки у бізнесі: Поради від СЕО, що продав свій стартап за $1 мільярд

Інвестор та засновник стартапів Twitch і Atrium — про важливість самопізнання для успішного бізнесу

Джастін Кан

36-річний Джастін Кан — серійний підприємець, інвестор, засновник відомого стартапу Twitch, який у 2014 році за $1 млрд придбав Amazon. Для свого нинішнього проєкта Atrium він зібрав мільйонне венчурне фінансування.

Проте у якийсь час він відчув, що через неабиякий тиск потребує допомоги спеціалістів. У матеріалі Business Insider він та провідні експерти пояснюють, як справжність та автентичність допомагають досягати своїх цілей у бізнесі.

Investory News підготували адаптований переклад порад щодо того, як будувати міцні стосунки з позиції інвестора, засновника чи співробітника.

Неважливо, чи ви венчурний інвестор, засновник або працівник стартапу, який прагне досягти чогось у своїй галузі, експерти погоджуються, що потрібно пам’ятати про те, що допоможе вам досягти своїх цілей: автентичність, справжність, уміння бути самим собою.

Попри те, що цей термін вже став своєрідним модним слівцем, бути автентичним означає бути справжнім тим, ким ви є. І за словами серійного підприємця Джастіна Кана, терапія може бути важливим інструментом для динаміки особистого розвитку, що необхідний для повноцінного самопізнання.

“Вперше я почав відвідувати терапевта сім років тому, коли мені справді було дуже важко бути засновником, і я відчував велику провину. Тож я зламався і знайшов його. Це мені дуже допомогло”, — розповів Джастін Кан Гаррі Стіббінгсу в епізоді подкасту “The Twenty Minute VC”.

Він думає про терапію, як про коучинг: це допомагає усвідомлювати, що відбувається в його житті, і дізнаватися більше про себе. На його думку, він зміг розповісти своїм друзям, сім’ї та колегам, як насправді відчуває себе, проявивши силу “бути вразливим”, не ховаючи справжні почуття.

Як зазначає доктор Девід Демінг, директор Центру соціальної політики Малькольма Вінера в Harvard Kennedy School, соціальну взаємодію неможливо з легкістю автоматизувати, тому головним для орієнтування у ситуації є розвиток правильного мислення.

Як зазначає експерт, саме тут самопізнання займає центральне місце: тільки ви можете налаштувати себе на те, щоб якнайкраще розпочати проєкт, а потім спілкуватися з іншими людьми, щоб безперешкодно впроваджувати його.

“Важливо приміряти чужі черевики і скоординувати з їх власником, щоб ви вдвох могли працювати разом, — каже Демінг.

Стосунки інвестора та засновника

Генеральний директор юридичного стартапа Ironclad Джейсон Беміг дотримується сестринського підходу до вразливості під час взаємодії з інвесторами. Він радить засновникам точно дізнатися, якими є їхні інвестори поза бізнесом.

“Життя занадто коротке, щоб працювати з людьми, з якими вам просто не подобається бути поруч”, — вважає Беміг.

Засновникам, що наразі тестують додану вартість венчурного капіталу, Беміг радить повернутися до пре-інвестицій, щоб побачити, наскільки насправді корисні люди. Однак має бути баланс: венчурні інвестори не повинні приймати критичних бізнес-рішень за засновників. Навіть зважаючи на те, що засновники-новачки закономірно викликають подив досвідчених венчурних інвесторів, їм доводиться підтримувати власну справу.

Хоча Боміг сам працював з досвідченими венчурними капіталістами, він каже, що його попередня кар’єра на Уолл-Стріт навчила його, що навіть дуже розумні люди можуть помилятися.

Стосунки всередині компанії

Культура стартапу визначається через публічне прийняття ризику, але коли справи йдуть якось не так, CEO повинен бути відкритим. “Люди повинні формувати групи, формувати зв’язки, у яких вони можуть бути по-справжньому вразливими. Дійсно чудово мати мережу підтримки, у якій можна з кимось поговорити”, — вважає Джастін Кан.

З іншого боку, Беміг наймає співробітників відповідно до власних переконань, що зводяться до філософії “життя занадто коротке”, тому хоче оточити себе справді драйвовими людьми.

Одна з перших співробітниць Ironclad не мала диплому коледжу і розпочинала кар’єру з того, що вводила дані за $10 на годину. Але вона була настільки вдумлива, смиренна і вмотивована, що Беміг продовжував просувати її кар’єрними сходами. Зараз вона очолює службу підтримки стартапу.

“Я дуже вірю у те, щоб дозволяти людям демонструвати та вдосконалювати значущість своєї роботи”, — вважає Беміг.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram