Новини
13 Квітня 2020
1 704

Як австрійський продавець морозива став мільярдером завдяки крихітній батареї

Підприємець завдяки угодам з Apple і Samsung перетворив вкладені в завод $40 мільйонів у десятизначний статок

Австрійський підприємець Майкл Тойнер, який починав свою кар’єру з продажу морозива туристам в Шенборнському палаці, уклав угоду з Apple і Samsung і таким чином збільшив свій статок з $40 млн до майже $2 млрд та вперше потрапив до списку Forbes, пише видання.

Тойнер купив компанію Varta, яка виробляє акумулятори у 2007 р. Два з половиною роки тому серійний підприємець і венчурний капіталіст вивів компанію на Франкфуртську фондову біржу. Зараз її ринкова капіталізація становить $2,8 млрд, а Тойнеру належить 56%.

За оцінками Commerzbank, на частку Varta припадає понад 50% ринку акумуляторів для бездротових навушників преміум-класу.

Продажі AirPods Pro, а також угоди з Samsung, Jabra і Sony дозволили Varta у 2019 р. збільшити виручку на 34%, до $400 млн. Успіхи компанії та вдалі інвестиційні угоди Тойнера (в австрійській пресі його називають “Містер 300%”) допомогли 54-річному батькові шістьох дітей вперше потрапити в список мільярдерів Forbes. При розрахунку нового рейтингу його статок був оцінений в $1,9 млрд.

“Завдяки мікроаккумуляторам ми стали лідером ринку, який буде рости, ймовірно, на 50-60% у рік. Через десять років ні в кого не буде смартфона без гарнітури. Потенціал для зростання величезний”, — каже Тойнер.

У 1991 р., коли Тойнер вивчав право та управління бізнесом у Віденському економічному університеті, коли придбав права на продаж морозива в кіоску на території палацу.

Отримавши ступеня Ph.D. з юриспруденції та управління бізнесом, Тойнер продав свої активи та заснував у Відні власний венчурний фонд. Він зробив вдалу ставку на віденський онлайн-портал азартних ігор Bwin, який у 2000 р. вийшов на біржу з оцінкою в $242 млн.

Концерн Varta був заснований у 1887 році та в кінцевому підсумку розрісся, почавши робити фармацевтичні препарати, хімікати, пластмасу і, звичайно ж, батареї.

Після Першої світової війни більшу частину компанії придбала сім’я мільярдерів Квандт, найбільш відома як найвпливовіший акціонер автоконцерну BMW.

Майже через століття, коли фармацевтичний і хімічний бізнеси Varta вже давно припинили своє існування, Deutsche Bank і спадкоємці сім’ї Квандт розпродали компанію частинами. Більшу частину бізнесу з виробництва акумуляторів придбали Rayovac і Johnson Controls. Крихітне підприємство, що випускає мікроаккумулятори для слухових апаратів, було продано останнім.

Батарейка, яка вибухнула в Apple iPod Nano, змусила Varta відмовитися від інвестицій в розмірі $60 млн в літій-полімерні акумулятори. Тойнер і гендиректор Varta Херберт Шайн з подвоєними силами взялися за літій-іонні акумулятори розміром з монету: вони автоматизували виробництво, щоб протистояти азійським конкурентам з їх дешевою робочою силою, і витратилися на дослідження, які дали змогу значно збільшити потужність акумуляторів.

Аналітик Роберт-Ян ван дер Хорст з Warburg Research говорить, що значна маржинальність Varta скоротиться через конкурентів, однак великі інвестиції в промислових роботів для автоматизації виробництва допоможуть продовжувати виробляти акумулятори.

Нагадаємо, до рейтингу Forbes потрапили цього року шість українців. Перший у списку — засновник Amazon Джефф Безос. У топ-3 найбагатших людей світу також увійшли співзасновник Microsoft Білл Гейтс та основний акціонер модного будинку LVMH Бернар Арно. Статок усіх 2095 світових мільярдерів склав $8 трлн, що на $700 млрд менше.

Як писали раніше Investory Nwes, власники мегаяхт використовують свої судна для того, щоб дочекатися закінчення пандемії в самоізоляції далеко від вогнищ вірусу. На більшості яхт є свої медичні блоки з усім необхідним обладнанням для реанімації та інтенсивної терапії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram