Драйв
8 Лютого 2019
3 525

Я – легенда: Спортивному фастбек купе Audi 100 Coupé S – 50 років

Якщо ви плануєте колекціонувати вінтажні автівки, варто почати саме з нього

Ретроавтомобілі задоволення вкрай недешеве. Багато в чому через те, що вони раритетні. Раритетні настільки, що деякі з них збереглися лише в кількох екземплярах і навіть найбагатші та найвпливовіші не можуть дістати бажані автівки. Але якщо ваш банківський рахунок поповнився лише невеликим капіталом, аби стати завзятим колекціонером вінтажних автомобілів, то однією з перших і поки доступних моделей, з яких варто починати, може бути саме Audi 100 Coupé S.

Цьогоріч їй виповнюється 50. Але дотепер вже сиві власники дбайливо їх оберігають: часом навіть оббивка салону зберігається заводська. Подібні реліквії знаходять навіть у покинутих сараях та гаражах в Україні, і такі знахідки відразу ж стають зірками на дорогах.

Audi 100 Coupé S – це абсолютна легенда 1970-х. Шедевр та витвір мистецтва німецької автомобільної інженерії. Німцям є чим пишатися. Автомобіль змінив історію концерну Volkswagen та бренду Audi. Але все почалося з того, що в середині 1960-х років концерн VW придбав у Daimler-Benz завод Auto Union у Інгольштадті, аби задовольнити зростаючу необхідність у виробничих потужностях для популярного на той час «жука» VW Beetle. Лише технічного директора Auto Union Людвіга Крауса це не влаштовувало.

Проігнорувавши вказівку нового керівництва, він вирішив розширити існуючу лінійку машин, яка пропонувалися тоді під відродженим брендом Audi, за рахунок створення моделі представницького класу. Але покарання за непослух не було. Запропонована Краусом концепція нового автомобіля маркованого Audi 100 була в результаті схвалена керівництвом концерну у Вольфсбурзі, та запущена у серійне виробництво. Наразі він став першим у серії автомобілів дизайну Audi, з переднім розташуванням двигуна, що охолоджувався водою. Це дозволило Volkswagen вижити на ринках, які почали втрачати інтерес до моделей із заднім розташуванням двигуна та повітряним охолодженням. До унікальних для свого часу показників аеродинаміки, «сотка» стала першим представницьким автомобілем з повністю оцинкованим кузовом.

Спортивний фастбек купе класу Gran Turismo – Audi 100 Coupé S – був представлений публіці лише у 1969 році на Франкфуртському автосалоні. Майже за рік після головної прем’єри Audi 100, що відбулася 26 листопада 1968 року. Це був фурор. Навколо стенду протягом декількох днів одночасно знаходилося декілька сотен відвідувачів.

Саме Coupé S повернув спортивну славу Audi та став іконою у шанувальників бренду. За 7 років було випущено всього 30687 примірників. Хоча «сотка» першого покоління у седані, що випускалася до 1976 року, мала понад 800 тис. автомобілів. Головна причина лімітованої кількості – вартість авто. На той час Audi 100 Coupé S коштував фантастичні для німців 16 815 німецьких марок. Але не для американців. Останні були готові купувати авто, але для цього потрібно було доопрацювати авто під вибагливого американського покупця. Тому зміни стосувались майже всього. Врешті німці створили прямого конкурента Ford Mustang та Porsche 911, двічі стали володарем титулу Car of the Year, та одного разу – World Car of the Year.

Спортивний силует седану, з подвійними фарами, зі своїм пірнаючим капотом спокушав дизайнерів до створення купе. Проблема, яку потрібно було вирішити інженерам, виходячи з існуючої концепції дизайну, зробити купе зручним автомобілем на чотирьох. Інша вимога: максимум використовувати елементи стандартної серії Audi 100. Для спортивного силуету, необхідно було зменшити колісну базу у порівнянні з седаном та запровадити штампування бази на дві різні довжини. Також довелося змінити елементи нижньої частини корпусу.

Через зміну кута нахилу лобового скла та даху, потрібно було заново проектувати передні двері. Але найбільш впізнаваною рисою автомобіля та її візитівкою стали «зяброві щілини», розташовані на задніх крилах поруч із заднім склом, що забезпечувало швидку евакуацію повітря. Цікаво, що круто нахилене заднє скло йшло з нитками підігріву. Новий кузов залишив багажному відділенню об’єм 500 л.

Салон Coupé S був доповнений зручними підлокітниками на дверях та поличкою-кишенею. Панель приладів відрізнялась спортивним стилем та мала додаткове устаткування – годинник, лічильник пробігу, амперметр. До інтер’єру також додали спортивного гену через заново сконструйовані крісла та задній диван.

Через спортивний характер Audi 100 Coupé S автівка була оздоблена дуже широкими радіальними шинами 185х70хR14 на сталевих 5-ти дюймових дисках. Ці покришки повинні були витримати навіть найважчі бокові навантаження та дозволити більш високі швидкості у поворотах. Підвіска була ретельно відрегульована з урахуванням покришок та більш високими навантаженнями.

Але найбільшою задачею було збільшити потужність з 100 к.с. (Audi 100 LS) до 115 к.с. для Coupé S. Для цього було збільшено діаметр циліндру з 81,5 мм до 84 мм без необхідності зменшувати товщину стін. Для 84,5 мм виходить загальний обсяг 1870 см3 потужністю 115 к.с. при 5500 об/хв. з двома карбюраторами та заднім приводом. Діаметр водяної сорочки був достатній для рівномірного охолодження двигуна з усіх боків. Двигун показав, що сукупний вплив досить великого впускного клапану та великого повітряного фільтра, з двома сполученими карбюраторами, з досить великим вхідним сечінням дозволяє надати двигуну спортивний характер.

З квітня 1970 року Audi 100 Coupé S можна було замовити із 3-ступінчастою автоматичною коробкою передач, з шкіряною оббивкою салону та системою постійного повного приводу quattro. У 1972 році з’явилася можливість замовити автомобіль з одним карбюратором та потужністю 112 к.с. У вересні 1973 року в Audi вирішили трохи зменшити радіаторну решітку та змінити форму задніх ліхтарів. Задній торсіонний стрижень був замінений спіральними пружинами.

Багато хрому, дизайнерські диски та кузов яскравих кольорів – класична Audi 100 Coupé S з 1970-х, двигун якої видавав 185км/год. усього за 10 с. За швидкістю серед серійних дводверних автомобілів це купе поступалося тільки Porsche 911.

Невдовзі Investory News протестує Audi 100 Coupé S. Слідкуйте та підписуйтеся на наш YouTube канал.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram