Новини
24 Травня 2021
675

WSJ звернула увагу на важку хворобу вчених з Ухані у 2019 році

Вони працювали в лабораторії, яка займається вивченням коронавірусів та інших патогенів

Фото: Kevin Frayer

Троє дослідників з Уханської вірусологічної лабораторії в листопаді 2019 року звернулися до лікарів через хворобу, чиї симптоми схожі на COVID-19. Це може свідчити про штучне походження вірусу, пише The Wall Street Journal з посиланням на секретний звіт розвідки США.

Китайські вчені працювали в лабораторії, яка займається вивченням коронавірусів та інших патогенів. У листопаді вони звернулися до лікарів із симптомами, які одночасно були схожі й на ознаки COVID-19, і на звичайну сезонну ГРВІ.

Інформація про те, що співробітники Уханської лабораторії незадовго до початку пандемії скаржилися на схожі на COVID-19 симптоми, з’являлася й раніше. Однак не було деталей і уточнень про кількість хворих вчених. Ці відомості з’явилися напередодні чергового засідання Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) на тему подальшого розслідування походження коронавірусу.

WSJ також цитує Девіда Ашера, який при колишній адміністрації президента США очолював у Держдепартаменті спеціальну групу, яка займалася вивченням виникнення COVID-19.

“Я дуже сумніваюся, що три людини в особливо захищених умовах лабораторії, яка працює з коронавірусами, протягом тижня хворіють на ГРВІ, через що їм доводиться лягати в лікарню, і це ніяк не пов’язано з коронавірусом”, — заявив він.

Американська влада ще на самому початку пандемії допускала, що вона могла вибухнути внаслідок випадкового витоку коронавірусу з Уханської лабораторії. Цю теорію підтримував і експрезидент Дональд Трамп, який заявляв, що у нього є докази штучного походження вірусу. Однак пізніше американська розвідка повідомила, що у неї немає підтверджень цьому.

Світова наукова спільнота схиляється до гіпотези, що вірус SARS-CoV-2 спочатку з’явився в популяції кажанів і передався людині через проміжного носія.

У січні 2021 року група вчених ВООЗ з різних країн прибула в Ухань, щоб з’ясувати причини появи коронавірусу. Під час поїздки експерти відвідали зокрема й місцеву вірусологічну лабораторію. За підсумками поїздки вчені виключили версію про штучне походження SARS-CoV-2.

У травні члени Республіканської партії США з комітету з розвідки палати представників представили доповідь, в якій заявлялося про наявність переконливих непрямих доказів витоку вірусу з Уханської лабораторії.

Нагадаємо, Китай з початку пандемії поставив іншим країнам понад 200 млрд захисних масок, а також захисні костюми та набори для тестування.

Як писали рінше Investory News, сукупна капіталізація (ринкова вартість) китайських компаній вперше з 2015 р. наприкінці 2020 року досягла $10 трлн. Країна також зміцнює свій статус панівної торгової країни світу, захопивши рекордну частку світового експорту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram