Новини
14 Вересня 2021
735

WSJ: Facebook створив білий список вільних від правил соцмережі VIP-користувачів

Програма охоплює практично всіх, хто регулярно з’являється у ЗМІ, або має чимало фоловерів

Компанія Facebook створила “білий список”, куди вносяться особливо важливі персони з-поміж користувачів. Вони отримують захист від примусових дій зі сторони соцмережі — на відміну від інших людей, можуть публікувати матеріали, що порушують правила Facebook, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на внутрішні документи компанії.

За даними газети, соцмережа робить це за допомогою програми, відомої як “перехресна перевірка”, що спочатку призначалася для контролю за діями щодо акаунтів знаменитостей, політиків і журналістів. “VIP-користувачі соцмережі є огородженими від блокувань зі сторони соцмережі”, — йдеться у документах.

Для звичайних людей Facebook оцінює, чи відповідають їхні пости правилам компанії у боротьбі зі знущаннями, сексуальним контентом, риторикою ненависті й підбурюванням до насильства.

Іноді автоматизовані системи компанії видаляють або приховують контент, підозрюваний в порушенні правил, без перевірки людиною. В інших випадках матеріали, помічені цими системами або користувачами, оцінюються живими модераторами.

У внутрішньому керівництві з прийнятності “перехресної перевірки” вказані критерії для включення до білого списку, зокрема “гідне висвітлення в пресі”, а також “впливовість або популярність”. “Програма охоплює практично всіх, хто регулярно з’являється у засобах масової інформації або у кого є значна кількість підписників в інтернеті, враховуючи кінозірок, ведучих ток-шоу, вчених і блогерів з великою кількістю передплатників”, — зазначає WSJ.

У Instagram перехресна перевірка охоплює навіть акаунти популярних тварин. “Facebook зв’язувався з деякими VIP-користувачами, які порушили політику платформи, й надавав їм “вікно для самостійного виправлення” тривалістю 24 години, щоб самостійно видалити контент, який порушує правила”, — пише газета.

Представник компанії зазначив WSJ, що Facebook поступово відмовляється від цієї переваги.

Раніше Investory News писали, що Google, Facebook і Microsoft витратили на лобіювання інтересів у ЄС по $5 млрд. Витрати Google перевищили €5,75 млн, за ним йдуть Facebook з €5,5 млн, Microsoft з €5,25 млн. Huawei направила на ті ж цілі — €3 млн, Amazon — €2,75 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram