Новини
27 Серпня 2019
917

WSJ: Екс-керівник Nissan Карлос Гон виявився інвестором

Загалом з 2015 року на рахунок його фонду зі сторони оманського партнера було переведено $44 млн

Колишній глава Nissan Карлос Гон створив фонд для інвестицій у технологічні стартапи Кремнієвої долини. Кошти для інвестування він залучив від топ-менеджера оманського партнера Nissan, пише The Wall Street Journal з посиланням на достовірні джерела.

Повідомляється, що Гон та його син Ентоні створили ще у 2015 році фонд Shogun Investment. За три роки він отримав $27,2 млн від ліванської компанії Good Faith Investments. Остання належить Дивенду Кумару, керуючому директору оманської Suhail Bahwan Automobiles, дистрибуторові Nissan. В цілому на рахунок Good Faith Investments зі сторони Кумари переведено $44 млн.

Видання відмічає, що Shogun вклав у 45 стартапів, включаючи сингапурський сервіс онлайн-замовлення таксі Grab, Fresco News, яка займається розвитком цифрових медіа та у додаток аренди автомобіля Skurt.

Дії, про які було відомо лише невеликому колу людей, можливо, спричинять найсерйозніші звинувачення в рамках масштабного розслідування, яке було відкрите в зв’язку зі звинуваченнями топменеджера у фінансових злочинах.

Нагадаємо, що Гон знаходиться під слідством в Японії з листопада 2018 р. Йому пред’явлені звинувачення за декількома пунктами, зокрема, заниження отриманої від Nissan винагороди в регуляторній звітності більш ніж на $80 млн за вісім років.

Деталі, опубліковані WSJ, показують, яким чином кошти оманського партнера Nissan потрапляли до фонду, що інвестував у стартапи Кремнієвої долини. При переказі Nissan $10 млн на користь оманського дистриб’ютора, $5 млн поверталися ним Гону через рахунки в компанії, зареєстрованої в Лівані.

Також Карлос Гон, як нагадала WSJ, використовував свій статус глави великої корпорації для своїх особистих ділових інтересів, в тому числі укладаючи угоди зі своїми друзями та знайомими на Близькому Сході й в Індії.

Карлос Гон заперечує всі звинувачення. Його представник заявив, що “прокуратура у співпраці з Nissan організували кампанію для атаки на Гона, прагнучи забруднити його репутацію за допомогою сфабрикованих звинувачень”.

За словами джерел, екс-глава Nissan також володів виноробним бізнесом в Лівані, великими частками у двох ліванських банках і інвестував у близькосхідну нерухомість. Крім того, Гон зав’язував відносини на Близькому Сході й в Індії з певними людьми, які могли б допомогти йому в розвитку бізнесу Nissan в цих регіонах.

На фото: Карлос Гон зі своїм сином Ентоні Гон/Jim Spellman/WireImage)

Дані про угоди, що укладалися сином Гона Ентоні з оманським дистриб’ютором Nissan, згадувалися в розслідуванні, проведеному японською владою. Однак, Ентоні Гон є резидентом США і йому ніяких звинувачень не пред’явлено.

Нагадаємо, японський автомобільний концерн Nissan в найближчі роки планує скоротити 12,5 тис. співробітників по всьому світу. Скорочення в рамках реструктуризації бізнесу повинні проходитимуть до 2022 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram