Бiзнес
23 Вересня 2021
2 314

Warner Brothers: Брати першопрохідці

Історія компанії, яка подарувала світові перше озвучене та кольорове кіно

Warner Bros. Entertainment, Inc. — відомий американський концерн з виготовлення фільмів і телесеріалів. Наразі він входить до складу WarnerMedia та має назву Time Warner.

Батьки майбутніх кіномагнатів жили у Красносельці, Польща. В той час містечко входило до складу Росії, а євреї були позбавлені багатьох цивільних прав. Чоловіки примусово працювали, а діти не могли здобувати освіту. Беньямін Вонсколасер насилу забезпечував свою дружину та дітей. Молодші діти таємно відвідували заняття в місцевій синагозі, щоб отримати хоч якусь освіту. Як і багато інших євреїв, Беньямін вирішив відправитися до Сполучених Штатів у пошуках кращої долі.

Приїхавши до США у 1880 році, Беньямін відкрив у Балтиморі швейну майстерню і вже скоро зміг перевезти через океан свою родину. В Америці вони взяли прізвище Ворнер, а брати Гірш, Аарон, Шмуль та Іцхак змінили імена на Гаррі, Альберта, Сема та Джека. Сім’я переїхала в Огайо, де Сем отримав роботу оператора кінопроектора в парку розваг.

Він швидко усвідомив широкі можливості кінематографа. Брати переконали свого батька закласти фамільний золотий годинник і коня — практично все цінне майно Ворнерів — і на ці гроші придбали проектор. Озброївшись наметом і переносним екраном, вони їздили околицями Огайо та Пенсільванії, влаштовуючи кінопокази. Таким чином, всього за кілька місяців вони зуміли заробити достатньо грошей, щоб у 1903 році відкрити свій кінотеатр під назвою “Bijou”. Заклад знаходився в Нью-Каслі, штат Пенсильванія, в задньому приміщенні похоронного агентства.

У 1904 році хлопці заснували компанію Duquesne Amusement&Supply Company.

До 1908 року брати були власниками вже трьох кінотеатрів. Купивши копії приблизно 200 фільмів, вони стали реальною силою на ринку дистрибуції. Через кілька років вони вже намагалися знімати власне кіно.

Справи у братів йшли непогано, поки Томас Едісон не почав вимагати ліцензійні платежі за використання кінетоскопа і кінетографа — запатентованих ним проектора та камери. Братам довелося перевезти свій бізнес із Східного узбережжя до Каліфорнії, де було простіше уникнути зайвих витрат. Вони запустили виробництво фільмів в Калвер-Сіті, і в 1918 році випустили свій перший повнометражний фільм “Мої чотири роки в Німеччині” за спогадами Джеймса Герарда, посла США в Німеччині в роки Першої світової війни. Стрічка засуджувала німецькі військові злочини, та мала колосальний успіх. Це дало можливість бізнесменам придбати студію в Голлівуді. У 1923 році брати Ворнер заснували кінокомпанію Warner Bros.

Найстарший брат Гаррі, жорсткий та рішучий, став президентом компанії. Альберт працював скарбником. Сем — механік-самоучка, керував виробництвом разом з Джеком.

Величезну популярність здобула знята на кіностудії серія фільмів про вівчарку Рін Тін Тіну, яку іноді називають “першою чотириногою суперзіркою”.

Величезні зусилля, безсонні ночі та постійні нові угоди — така ціна приголомшливого успіху Warner Bros. Pictures.

Брати відчували тенденції кінематографа на інтуїтивному рівні та завжди випереджали своїх конкурентів у створенні актуального контенту.

Справжнім проривом слід вважати впровадження звуку в кіно, завдяки чому брати Ворнер стали головними гравцями в кіноіндустрії. Вони вирішили вкласти гроші у винахід Лабораторій Белла та стали співавторами патенту, який отримав назву Vitaphone (Вайтафон, Витафон). Гаррі взяв позику, яка в перекладі на сучасні гроші становила б приблизно $150 млн. Таким чином з’явилася можливість синхронізувати звук і зображення шляхом запуску програвача і кінопроектора загальним приводом і використання спеціальних маркерів на кіноплівці і платівці зі звуком. Для того часу це був справді неймовірний прорив. У 1927 році було випущено перше звукове кіно “Співак джазу”, яке принесло величезний успіх та колосальний прибуток компанії. Радість була затьмарена раптовою смертю сорокарічного Сема Ворнера.

Буквально через рік, у 1928 році, Warner Bros. випустили перший у світі звуковий фільм жахів “The Terror” за мотивами оповідань великого та жахливого Едгара Алана По.

Медіамагнати не зупинялись на досягнутому. Вони викупили мережу кінотеатрів Stanley Company, а потім і свого основного конкурента — компанію First National Pictures.

Наступною інновацією, після впровадження звуку в картину, став колір. Першими кольоровими картинами студії стали “On with the Show” та “Gold Diggers of Broadway” (1928 рік). Варто зазначити, що другий комедійний фільм мав таку популярність, що демонструвався в кінотеатрах ще майже 10 років.

Ближче до 1930-х років брати Ворнер вже мали сім’ї та дітей, тому ідея створити мультиплікаційні кінокартини було питанням часу. Саме тоді створюються всесвітньо відомі образи Багза Банні та Даффі Дака у відділі мультфільмів Looney Tunes. Серії гіперпопулярного мультфільма про Тома та Джеррі також народилися в павільйонах студії.

У 1930-і роки кіностудія знімала приблизно сто фільмів на рік. Компанія ввела моду на гангстерське кіно.

До 1940-х років компанія стала однією з найуспішніших не тільки в Америці, але й у світі. Братами були придбані дистриб’юторські компанії, кінотеатри для показу власних фільмів та кіностудії для їх створення.

Незважаючи на успіх, брати все гірше ладнали один з одним. Між Гаррі та Джеком постійно траплялися сварки через різницю характерів та підходів у бізнесі. Іноді все було настільки погано, що вони в різний час ходили обідати, щоб не зустрічатися в ресторані.

У 1948 році, коли Верховний Суд США на законодавчому рівні вирішує відокремити кіновиробництво від кінопоказів (кіностудії від кінотеатрів). Через це нововведення брати Ворнери втратили кінотеатри, а разом з ними й значну частину прибутку. Вони змушені були продати Warner Bros. банківському синдикату. Згодом з’ясувалося, що один з братів — Джек, придбав бізнес шляхом шахрайських дій через таємно створену ним же компанію. У 1956 році він став президентом студії.

Під його управлінням були адаптовані різноманітні п’єси та знімалися численні серіали. Успіх компанії тривав аж до 1967 року, поки справами керував Джек Ворнер. Він продав свою частину акцій канадській виробничій компанії Seven Arts Productions. Сума угоди становила $80 млн.

Згодом компанія не раз змінювала власників, зберігаючи фундамент назви “Warner Bros”. Вони були схожі: Warner Bros.-Seven Arts, Warner Bros. Pictures, Warner Communications.

У 1995 році акцент діяльності було перенесено на телевізійну мережу. Транслювалися популярні серіали “Таємниці Смолвіля”, “Зачаровані” та багато інших.

У 2008 році Warner Bros. поглинає New Line Cinema.

Після злиття з Time Inc. і аж до сьогоднішнього дня кіностудія називається Time Warner. Вона входить до Warner Media — одного з найбільших в світі конгломератів новинного та розважального форматів в таких сфрах як кіно, телебачення, інтернет, телекомунікації. Серед основних компаній, що входять в Time Warner: Warner Bros. Entertainment, CNN, HBO, TBS, Turner Network Television, HBO Max тощо.

Warner Media у 2019 році перевершила свій рекорд з операційного прибутку, встановлений у 2018 році. Цей показник конгломерату становив $2,4 млрд (+ 14,3%). Всього ж у 2019 році компанія заробила $14,4 млрд. Це стало можливим завдяки скороченню операційних витрат на 5,6%, до $11,9 млрд.

В активах компанії знаходяться сотні легендарних фільмів, серед яких можна відзначити наступні: “Зелена миля”, “Шерлок Холмс”, “300 спартанців”, “Адвокат диявола”, “Відступники”, “Гран Торіно”, “Темний лицар”, “Хранителі”, “Я — легенда”, серіал “Друзі”, а також франшизи “Гаррі Поттер”, “Люди Ікс”, “Матриця” тощо.

Цікаві факти:

• Концепція логотипу у вигляді щита з великими літерами W і B була розроблена у 1918 році. З того часу логотип видозмінювався багаторазово, але незмінним залишився золотий щит на фоні блакитного неба.

• Мало хто знає, що у господині кота Тома з мультсеріалу “Том і Джеррі” є прізвисько Матуся-два-капця (Mammy Two Shoes). У нього є цілком зрозуміле пояснення: одна з особливостей зйомок мультфільму полягала в тому, що в ньому ніколи не показували людських облич. Глядачі бачили лише домашні тапочки господині головного героя-кота. Мамочка-Два-капця “відкрила своє личко” в одній єдиній серії, і то, на прохання глядачів.

• Ще один цікавий факт, пов’язаний з таємничою домогосподаркою — її прототипом є актриса Хетті МакДеніел, відома за роллю матусі у фільмі “Віднесені вітром”.

• Образи персонажів мультфільму Looney Tunes, тварин і птахів, були задіяні в кампанії на захист тасманського диявола — хижака, що знаходиться на межі вимирання. “Обличчям” рекламної кампанії зі збору коштів став герой Таз, тасманський диявол. А Warner Brothers створили двадцять нових серій мультфільму, присвячених рідкісним сумчастим тваринам. DVD-диск поширювався на території Австралії.

• У 2002 році Німеччина та США запустили в космос систему з двох супутників для вимірювання гравітації Землі. Вони літають по одній орбіті на висоті близько 450 км один за одним на відстанню в 220 км між ними — за таку “постійну погоню” супутникам дали імена Том і Джеррі.

Джерело: management, ujew, pokupkivinternete, culture, novator, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram