Новини
7 Травня 2019
1 766

ВВП України у першому кварталі 2019 р. зріс на 2,2%

Обсяги будівництва інженерних споруд зросли в 1,5 рази, а нежитлових будівель – на 33%

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) оцінило зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України за перший квартал 2019 р. порівняно з аналогічним періодом 2018 р. у 2,2% (+/- 0,2 процентного пункту), тоді як в четвертому кварталі минулого року зростання ВВП склало 3,5%. Про це стало відомо зі звіту департаменту економічної стратегії та макроекономічного прогнозування МЕРТ.

“З урахуванням комплексу факторів у цілому, як і прогнозувалося, зростання ВВП у першому кварталі 2019 р. орієнтовно оцінюється на рівні 2,2%”, – йдеться в документі.

У міністерстві зазначають, що зростання економіки у окремих галузях стримували такі чинники, як скорочення попиту на електроенергію на фоні теплих погодних умов і тривалістю проведення ремонтів технологічного обладнання на окремих енергогенеруючих підприємствах, а також заборона РФ на ввезення окремих видів машинобудівної продукції українського походження наприкінці 2018 року.

Обсяги будівництва інженерних споруд зросли у 1,5 рази, а нежитлових будівель – на 33%, тоді як капвкладення бюджету зросли на 37,4%.

Щодо агропромислової галузі МЕРТ відзначає активне зростання в першому кварталі в секторах птахівництва (зростання обсягів вирощування птиці на 10,9%) та свинарства (зростання на 5,2%).

У той же час сукупний вимір діяльності реального сектора економіки – зведений індекс виробництва товарів і послуг за основними видами економічної діяльності (ЗІВ) за перший квартал поточного року виріс на 0,9%. Однак за аналогічний період минулого року такий показник виріс більше – на 3,1%.

“За підсумками першого півріччя очікується позитивна динаміка ЗІВ в умовах збереження високого попиту на послуги будівництва та окремих зовнішніх ринках, підвищення платоспроможності населення на фоні зростання соціальних гарантій”, – зазначається у звіті.

Серед ризиків погіршення цього показника МЕРТ вказує, зокрема, посилення девальваційних та інфляційних тенденцій, понад очікуваний негативний ефект чергових санкцій з боку РФ, які вступлять в силу з 1 червня 2019 року, та ескалацію військового конфлікту на Сході України.

Як відомо, з 2016 по 2018 рік реальний ВВП України зріс на 8,4%. Сукупне зростання почалося у першому кварталі 2016 року. Саме тоді ВВП реально відновив динаміку росту.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram