Новини
15 Листопада 2021
742

Вперше за 4 роки стартувало велике оновлення мережі Bitcoin

Більшість змін пов’язані з цифровими підписами

У блокчейні Bitcoin розгортається найбільше за останні чотири роки (з активації протоколу Segregated Witness (SegWit) у серпні 2017 року) оновлення під назвою Taproot, повідомляє CNBC.

“Оновлення принесе до мережі Bitcoin більшу конфіденційність та ефективність транзакцій, а також відкриє потенціал для смарт-контрактів”, — зазначає видання.

Як пише Ain.ua, на відміну від оновлення Bitcoin 2017 року, що мав назву “остання громадянська війна” через ідеологічну розбіжність, яка розділила учасників мережі, Taproot користується майже загальною підтримкою.

Більшість змін пов’язані з цифровими підписами. Наразі криптовалюта використовує так званий “алгоритм цифрового підпису з еліптичною кривою”, який створює підпис із закритого ключа, що керує гаманцем біткоїнів, і гарантує — криптовалюту зможе витратити лише законний власник.

Як зазначає The Page, оновлення Taproot додасть так звані підписи Шнорра (або схему Шнорра), яка дозволить агрегувати кілька підписів для однієї транзакції в єдиний підпис завдяки закладеній в ній лінійній математиці.

“Це не призведе до більшої анонімності для вашої індивідуальної біткоїн-адреси в загальнодоступному ланцюжку блоків, але зробить прості транзакції такими, що їх не відрізниш від складніших, які складаються з кількох підписів. На практиці це означає велику конфіденційність, тому що ваші ключі не матимуть такої великої видимості у ланцюжку”, — йдеться у повідомленні.

Додається, що ці посилені підписи також змінюють правила гри для смарт-контрактів. Вони являють собою угоди, що самовиконуються та зберігаються в блокчейні. Смарт-контракти можна використовувати теоретично практично для будь-яких транзакцій, від щомісячної оплати оренди до реєстрації вашого автомобіля. А Taproot робить їх дешевшими та менш енерговитратними.

“Найважливіше в оновленні Taproot це смарт-контракти. Це вже основний двигун інновацій у мережі Ethereum. Смарт-контракти, по суті, надають вам можливість дійсно створювати програми та бізнес на блокчейні”, — зазначив Фред Тіль, генеральний директор Marathon Digital Holdings, яка спеціалізується на майнінгу криптовалют.

За інформацією Ain.ua, оновлення Taproot було спочатку спроєктовано 2018 року Грегорі Максвеллом, колишнім розробником Bitcoin Core, співзасновником і колишнім технічним директором Blockstream. У червні 2021 року про готовність активувати Taproot повідомило 98% майнерів мережі. У вересні 2021 року вийшла нова версія популярного клієнта Bitcoin Core (v 22.0), в якій вже була реалізована підтримка Taproot.

Раніше Investory News писали, що згідно з дослідженням, опублікованим на сайті Національного бюро економічних досліджень (NBER), близько 10 тис. найбільших індивідуальних інвесторів контролюють більше третини ринку біткоїну.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram