Новини
18 Жовтня 2021
629

Вперше з жовтня 2018 року вартість нафти Brent перевищила $86

Основна причина — брак природного газу та вугілля в країнах Азії

Вартість нафти марки Brent вперше з жовтня 2018 року перевищила $86 за барель під час торгів на Міжконтинентальній біржі. На піку у понеділок, 18 жовтня, контракти на паливо торгувалися за ціною у $86,04, повідомляє Inv. Ціни продовжують зростати після істотного підвищення за підсумками минулого тижня.

Як зазначає Інтерфакс, брак природного газу та вугілля в країнах Азії, а також Європи сприяє зростанню попиту на нафту в електрогенерації, й Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) очікує, що в наслідок енергокризи попит на нафту може зрости на 500 тис. барелів на добу найближчими місяцями.

“Наразі ми бачимо ралі на нафтовому ринку за ажіотажного попиту на нафту через нестачу вугілля та газу”, — зазначає засновник Vanda Insights Вандана Харі.

При цьому очікувати зростання пропозиції зі сторони ОПЕК+ або американського сланцевого сектора наразі не варто. “Тому головним фактором, який зможе обмежити імпульс до зростання на нафтовому ринку, стане ослаблення попиту у відповідь на стрибок цін”, — наголошує експерт.

Вартість грудневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 8:15 за київським часом, у понеділок, 18 жовтня, становила $85,75 за барель, що на $0,89 (1,05%) вище за ціну на закриття попередньої сесії. За підсумками торгів у п’ятницю, 15 жовтня, ці контракти подорожчали на $0,86 (1%) — до 84,86 за барель, що є максимумом на закриття ринку з 9 жовтня 2018 року.

Ціна ф’ючерсів на нафту WTI на листопад на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) досягла до цього часу $83,51 за барель, що на $1,23 (1,49%) вище підсумкового значення попередньої сесії. У п’ятницю, 15 жовтня, вартість цих контрактів зросла на $0,97 (1,2%) — до $82,28 за барель, максимуму з 21 жовтня 2014 року.

Загалом за минулий тиждень Brent зросла в ціні на 3%, WTI — на 3,7%. “Як Brent, так і WTI завершили в плюсі ​​восьмий тиждень поспіль, причому у випадку Brent це найтриваліший період безперервного тижневого зростання з квітня 1999 року, а у випадку WTI — з серпня 2004 року”, — свідчать дані Dow Jones Market.

Як зазначає головний фінансовий директор Velandera Energy Partners Маніш Радж, ціни на нафту наступного місяця можуть протестувати рівень у $90 за барель. “Поки в Європі та Азії зберігається дефіцит нафти й газу, нафта продовжить дорожчати. ​​Навіть, якщо вартість нафти збільшиться до $100 за барель, її використання все ще буде економічно більш вигідним, якщо порівнювати з газом”, — наводить слова експерта MarketWatch.

Нагадаємо, у Данії ціни на енергоносії досягли найвищого рівня за дев’ять років. Тим часом через брак вугілля Індія може зіткнутися з енергетичною кризою.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram