Герої
14 Липня 2020
4 998

Волт Дісней: Якщо ви можете щось уявити, ви можете це створити

Історія успіху людини, яка створила чарівний всесвіт мультфільмів

Волт Дісней — король мультиплікації. Однак його роль в історії кінематографа більш різнопланова. Він знімав картини про природу, створював телепередачі, та був власником кіностудії, яка подарувала світові безліч шедеврів кіномистецтва. Всупереч популярності своїх персонажів, сам Дісней залишається відносно прихованою та суперечливою фігурою.

Він народився 5 грудня 1901 року в американському місті Чикаго. Дитинство його проходило в робітничій сім’ї.

У школі Волт не демонстрував значних успіхів. Вчителі його не любили, вважаючи розсіяним та повільним. Зате у малюванні рівних Діснею не було. Це захоплення стало його справжнім коханням з самого дитинства. На своїх малюнках він навіть заробляв невеликі кишенькові гроші.

Другою пристрастю хлопця було кіно. Коли сім’я переїхала до Канзас-Сіті, Волт та його друзі з задоволенням ходили в кіно, наслідували Чарлі Чапліну, і мріяли стати акторами.

Під час Першої світової війни Дісней кинув школу заради служби в армії. Але неповнолітнього добровольця на службу не взяли, а запропонували місце водія швидкої допомоги в Червоному Хресті. Юнак погодився, після чого був відправлений до Франції. Одночасно з прибуттям молодого водія, між супротивними сторонами було підписано мирну угоду, отже йому довелося повернутися.

У 1923 році Дісней поїхав до Голлівуду, маючи на руках зовсім небагато грошей та кілька своїх малюнків. Голлівудські кіностудії поставилися до нього прохолодно.

У парі зі старшим братом Роєм Волт приймає рішення орендувати гараж та організувати власну студію. Першими роботами студії стала серія мультиків “Аліса в країні мультиплікації”. Він намалював понад 50 коротких німих історій про Алісу, героїню казки Льюіса Керролла. Тоді ж почав зароджуватися особливий стиль діснеївських фільмів.

Датою створення кіностудії Walt Disney Company вважається 16 жовтня 1923 року. Саме цього дня брати підписали контракт з Маргарет Вінслер — продюсером з Нью-Йорка.

Приблизно в той самий час на світ з’явився перший мальований герой Діснея — кролик Волтер. Студія випустила 26 серій за участю цього героя.

Наступним персонажем став знаменитий Міккі Маус. Перші два мультфільми про Міккі були німими, та не отримали популярності. Третя серія вийшла 18 листопада 1928 року. Це був повноцінний мультфільм зі звуком, який називався “Пароплавчик Віллі”. Цю подію заведено вважати початком епохи Міккі Мауса.

Мало кому відомо, що мишеня вигадав не Волт Дісней, а головний мультиплікатор студії Діснея Аб Айверкс. Проте вся слава дісталася Діснею.

Ходять чутки, що одного разу, у 1930 році, на вечірці дитина попросила Діснея намалювати йому Міккі Мауса, і той передав потайки завдання присутньому на тій же вечірці Айверксу, щоб потім просто поставити свій підпис. Вважається, що для Айверкса це стало останньою краплею: ​​він запропонував Діснею самому намалювати свого героя та пішов зі студії.

Надалі студія Волта Діснея стрімко розвивалася. Міккі Маус став національним символом. Міккі Маус — це візитівка Діснея. Проте у перших серіях мультсеріалу, мишеня було представлено як Мортімер Маус. Ліліан Дісней — дружині мультиплікатора — вдалося переконати чоловіка у тому, що Міккі більш вдале ім’я. Пізніше Мортімер став суперником Міккі Мауса у боротьбі за його кохану — Мінні.

До 1947 року голос зоряного мишеняти належав самому Волту Діснею. Пізніше мишеня озвучував актор Джиммі Макдональд.

Цикл музичних історій “Потішні симфонії” познайомив глядачів з такими улюбленими персонажами, як каченя Дональд Дак, пес Гуфі, жовта собака Плуто та інші.

У 1934 році Дісней почав працювати над створенням першого повнометражного фільму “Білосніжка та сім гномів”. Коли співробітники компанії дізналися про те, що їх бос планує зробити з Білосніжки повнометражний фільм, вони були впевнені що ця ідея приречена на провал. Між собою вони називали цей проект “дурістю Діснея”. Але Білосніжка, на виробництво якої пішло 3 роки та коштувало $1,5 млн, мала шалений успіх. Фільм заробив понад $8 млн на момент своєї прем’єри та понад $130 млн за весь час прокату.

Цікаво, що саме Дісней вирішив додати у мультиплікацію сентиментальності й трагедії. Так смерть або загроза смерті стали двигуном сюжету в більшості його ранніх мультфільмів, а потім перетворилися в обов’язковий кульмінаційний епізод, на фоні якого хепі-енд виглядав ще ефектніше. Ставка на дитячу чутливість спрацювала і стала обов’язковою для всієї продукції The Walt Disney Studios.

Для продюсера величезне значення мала не тільки “картинка”, а й звук. Він завжди ретельно підбирав музичний супровід, щоб музика підкреслювала та посилювала ефект сприйняття подій.

Успіх “Білосніжки” було підкріплено іншими повнометражними анімаційними фільмами — “Піноккіо”, “Дамбо”, “Бембі”, “Попелюшка”, “101 далматинець” та багатьма іншими.

Останнім анімаційним фільмом за життя мультиплікатора, стала історія про Мауглі — “Книга Джунглів”. Уже після його смерті інші художники закінчили фільм “Коти-аристократи”, а ось спільна його робота з великим художником Сальвадором Далі “Destino”, на жаль, так назавжди й залишилася незакінченою.

Після смерті Волта Діснея у 1966 році, ходили чутки, нібито геній мультиплікації був заморожений. Однак це не відповідає дійсності. Насправді тіло Діснея було піддано кремації, а перша в історії кріогенне заморожування людини відбулася лише через місяць після його смерті.

Інтереси продюсера не обмежувалися лише мультиплікацією. Активна громадянська позиція спонукала його тісно співпрацювати з декількома федеральними агентствами, знімати навчальні фільми для армії США, пропагандистські фільми, які закликали американців платити податки, та антигітлерівські ролики. Також Дісней взяв участь у зніманні серії документальних фільмів про космонавтику для NASA.

Після закінчення Другої світової війни Дісней разом зі своїми колегами організував антикомуністичний рух “Motion Picture Alliance” (MPA), що виступав за збереження американських ідеалів.

На початку 50-х бізнесмен покинув мультиплікацію та почав розробку ідеального парку розваг. Перший Діснейленд було відкрито у 1955 році у місті Анахайме, Каліфорнія.

Також в планах Волта була побудова ідеального міста. Він навіть отримав район під його будову. Але через його смерть проект не було втілено.

Цікаві цитати:

Якщо ви можете це уявити, ви можете це і зробити.

Всі наші мрії збуваються — якщо у нас є достатньо рішучості домогтися їх виконання.

Секрет втілення мрії складається з чотирьох слів: допитливість, сміливість, впевненість і сталість. І найголовніша з цих якостей — упевненість. Якщо ти віриш у щось, вір беззастережно, до кінця.

Пускаючись у фантазії, ми не повинні випускати з уваги дійсність.

Надійний спосіб почати щось: перестати говорити й почати робити.

За кожною посмішкою повинна бути сльозинка.

Мрії збуваються, якщо мати мужність їх дотримуватися.

Я щасливий, тому що я роблю те, що я хочу.

Людина повинна визначити свої цілі як можна раніше і присвятити їм всю свою енергію і весь свій талант. Приклавши достатньо зусиль, вона може досягти своїх цілей. Або виявити щось, ще більш ще привабливе. Але врешті-решт, незалежно від результату, вона буде знати, що жила повним життям.

Ідеї ​​породжуються цікавістю.

Зробіть хорошу роботу. Не турбуйтеся про гроші: вони самі про себе подбають. Просто зробіть максимально хорошу роботу, а потім спробуйте протрубити про неї.

Найцінніші моменти життя пов’язані не з досягненнями заради задоволення власного самолюбства, а з тим, що ми робимо для людей, яких любимо і цінуємо, чиєї поваги прагнемо досягти.

Кожна дитина при народженні обдарована живою уявою. Але, точно так само як м’язи стають млявими від бездіяльності, яскрава уява дитини тьмяніє з роками, якщо вона перестає нею користуватися.

Я не роблю фільми переважно для дітей. Я роблю їх для дитини в кожному з нас, шість йому років чи шістдесят.

Плануючи нову картину, ми думаємо не про дорослих і не про дітей, а швидше про те прекрасне і чисте в глибині кожного з нас, про що цей світ, можливо, змусив нас забути.

Щастя — це стан розуму. Воно залежить від вашої точки зору на ті чи інші речі. Я вважаю, що щастя — це радість, і мова зовсім не про багатство.

Я знаю про гроші тільки те, що їх треба мати, щоб щось зробити. Я не бажаю тримати мої дивіденди в банку, я вважаю за краще, щоб мої гроші працювали.

Подолавши певний рубіж, працюєш вже не заради грошей.

Потрібно всього лише зізнатися у своєму невіданні — і завжди знайдуться люди, охочі заповнити вам голову інформацією.

Ми рухаємося вперед, відкриваємо нові двері й створюємо нові речі, тому що ми допитливі, і допитливість виводить нас на нові шляхи. Ми завжди досліджуємо та експериментуємо.

Я волів би розважати, сподіваючись, що люди при цьому чомусь навчаться, ніж навчати, сподіваючись, що їм буде при цьому цікаво.

З усього, що я зробив, найважливіше полягає в координації талантів та визначенні вірної мети.Робити неможливе — це в деякому роді бавитися.

Я люблю Міккі Мауса більше, ніж будь-яку жінку, яку коли-небудь знав.

Історики й кінокритики називають Волта Діснея національним героєм XX століття. Його внесок у світ кіномистецтва неоціненний, а досвід й сьогодні служить еталоном для талановитих режисерів та продюсерів.

З 1932 по 1969 роки Волт Дісней отримав 22 “Оскари” та був представлений у 59-ти номінаціях. Крім цього йому вручили три нагороди, розроблені спеціально для нього. Перша — за створення Міккі Мауса, друга — за музичний внесок в анімаційні фільми, третя — за мультфільм “Білосніжка та сім гномів”.

Крім кіностудії корпорація Діснея володіє 11 парками розваг та двома аквапарками, а також декількома мережами телерадіомовлення.

Walt Disney Company сьогодні оцінюється у понад $240 млрд. Чистий прибуток за 2019 рік становив понад $11 млрд.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram