Соцмережі
28 Березня 2023
1 752

Володимир Співаковський: Освіта на майбутнє

Питання не в тому, яким буде майбутнє освіти.

Питання в тому, чому і як ми маємо навчати учнів зараз, щоб вони зустріли своє майбутнє впевнено та розумно — вже скоро.

І якщо вони до майбутнього, що напало на нас, виявилися не готові, то що було не так з їх навчанням?

Ми рахували і декларували, що готуємо дітей для майбутнього? Тоді, що пішло не так?

Бо якщо базуватись лише на старому фундаменті знань, то можна збудувати лише таке суспільство, яке ми маємо зараз! І в якому жити, виявляється, дискомфортно, не дуже приємно та навіть страшно.

А для того, щоб побудувати досконаліший світ, виходить, потрібен інший фундамент знань, цілей та життєвих пріоритетів.

І ось, штучний інтелект, який отримав спеціальні та уточнюючі питання, показав цю різницю. І вона вражає, тому що вибудовує зовсім інші пріоритети та змінює внутрішні механізми освіти.

По-перше, зовсім інші відповіді на запитання: Навіщо вчитися? Щоб що?

І тут відповідей ціла дюжина. Але якщо ці відповіді різні, то й знання під них мають бути різними. Тому що “все про все” вже не ефективно. Точніше, ефективно, але лише на 20%. А 80% — це тоді виходить брак виробу.

По-друге, у зв’язку з цими відповідями кардинально змінюється зміст знань. І навіть свята святих — ті самі фундаментальні класичні знання.

Тепер вони будуть упаковуватись зовсім по-іншому. А що робити, якщо їх пам’ятає лише 20% людей. І це означає, що знову з’являється ця проклята цифра 80% браку продукції освітньої системи. Хто ж стільки браку вічно терпітиме?

Адже можна все організувати так, що ця пропорція буде “навпаки”. І тому допоможе штучний інтелект – GPT або інша його версія. Тому що природний інтелект уже не справляється.

І нічого страшного. Адже ми носимо контактні лінзи, якщо природний зір не справляється. Значить, і тут, в освіті цілком можливі позитивні перспективи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram