Соцмережі
26 Серпня 2020
772

Володимир Поперешнюк: Збільшення мінімалки насправді зменшує зарплатню

Втручання у підприємництво та негативний вплив на економіку — наслідки підняття мінімальної зарплатні

Встановлення чиновниками мінімальної заробітної плати – один із видів втручання у підприємницьку діяльність. Як і будь-яке інше втручання, це має негативний вплив на ріст економіки і добробуту людей. Бо збільшення мінімальної зарплати насправді її лише зменшує.

Дозвольте пояснити.

1. Відомо, що рівень зарплати встановлює ринок праці. Чим більше пропозиція робочих місць або попит на робочу силу, тим вищою є заробітна плата.

2. Розмір зарплати також залежить від можливості підприємця залишатися прибутковим. Винагорода працівникові завжди залежить від рівня цін на продукцію та продуктивності його праці.

3. Збільшення пропозиції робочих місць відбувається, коли кількість підприємців зростає та коли підприємці розвивають свій бізнес.

Тому штучне збільшення мінімалки:

1. Зменшує кількість робочих місць. Безробіття зростає. Адже дехто з підприємців просто не може платити більше через обмежену прибутковість.

2. Зарплати зменшуються бо зменшується кількість робочих місць, відтак росте кількість тих, хто бажає їх зайняти. Звичайний закон попиту-пропозиції.

3. Збільшується податкове навантаження. А це означає, що у підприємців стає менше грошей на інвестиції та підвищення продуктивності праці. Це знову ж таки сприяє зменшенню оплати працівникам.

І це пояснює, чому мінімальну зарплату неможливо підняти до 100 тисяч гривень чи більше. Зрозуміло, що настане колапс. Слід розуміти, що ігнорування та незнання законів економіки завжди приводить до поганих або навіть катастрофічних наслідків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram