Соцмережі
13 Червня 2020
708

Володимир Поперешнюк: В економіці свої закони

Прийняті закони, які стосуться економіки, гальмують її розвиток

Вчора виникла палка дискусія, який же закон треба прийняти, щоб швидко зростала економіка?

Відповідь проста: ніякий!

Жодний закон не може стимулювати економічний розвиток та піднімати рівень добробуту суспільства. Правило непорушне – всі прийняті закони, які стосуються економіки, лише гальмують її зростання. А в Україні це майже 700 законів, що регулюють економічні відносини та 50 000 нормативно-правових актів! Економіка ж працює за своїми власними законами. І ось три з них:

1. Підприємці створюють продукти і послуги, які задовільняють та роблять багатшими людей.

2. Розподіл праці та вільний обмін між людьми результатами праці прискорює виробництво товарів і послуг – сприяє економічному розвитку та зростанню добробуту.

3. Продуктивність праці, кількість товарів і послуг на людину, тобто багатства, залежить від швидкості накопичення капіталу.

Якщо ви проаналізуєте будь-який закон або підзаконний акт, вони обов’язково будуть заваджати підприємцям, послаблювати конкуренцію та знижувати стимули займатися бізнесом. Мита, обмеження міжнародної торгівлі, закони про працю, всі вони стримують розподіл праці, натомість РРО, ліцензії та про діяльність контролюючих органів зменшують кількість обмінів. Податки зменшують купівельну спроможність людей та заваджають накопичувати капітал людям і підприємцям.

Можна довго перераховувати все, що містять закони, нормативні акти, проте факт залишиться фактом – писані закони про економіку обов’язково гальмують або блокують природні закони цього ж економічного розвитку, не дозволяють робити людей заможними!

Мені можуть заперечити, що ці пожертви не даремні, це ціна, яку суспільство сплачує аби вирішити соціальні, структурні, безпечні завдання. І хоча я маю аргументи спростування цих стверджень, не потрібно забувати, що всі ці проблеми просто неможливо вирішити у бідній країні з бідним населенням. Я вдячний читачам, які висловилися з приводу законів.

Переважна більшість абсолютно точно визначила, що не потрібно додавати нових законів, натомість треба скасовувати та послаблювати вплив старі. Дехто висловився, що украінці бідні, бо відсутня культура дотримання законів, проте я категорично з цим не згоден. Українці поки що не такі заможні не через якість чи невиконання законів, а через те, що закони, які втручаються в економіку, взагалі існують.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram