Соцмережі
5 Липня 2021
709

Володимир Поперешнюк: Рушії та гальмівники економічного розвитку

Вивчити економіку за хвилину? Без проблем. Якщо вам бракує часу, але хочеться знати, як росте економіка, як створюється добробут та багатство людей, пропоную просто дізнатися, хто це робить.

А роблять це підприємці та капіталісти!

Все, на цьому основний урок можна завершити.

Розуміння суспільством цієї простої істини може багато що змінити. Підприємці створюють продукти, робочі місця, технології. Постійно взаємодіють або конкурують з іншими підприємцями. Конкуренція невпинно штовхає їх до зниження цін, покращення якості та створення мега-продуктів.

І так, на вільному ринку, де відсутні ліцензіі, дозволи, регуляції та оподаткування — монополіі неможливі. Будь-яка компанія тимчасово може стати великим гравцем, але конкуренція з часом нікому не дасть довго протриматись на Олімпі.

У тих, країнах де умови для бізнесу найкращі, регулювання та податки найменші, економічний розвиток завжди найшвидший.

Держава теж створює продукти і сервіси — забезпечує соціальний, пенсійний захист, дороги, освіту, медицину, безпеку. Але добробут людей від цього зменшується, а якість наданих послуг не витримує жодноі критики!

Бо на відміну від підприємців, чиновники не мають ринкових сигналів, — цін та прибутків, які б змушували постійно відповідати потребам людей.

Потрібно додати, що всі державні сервіси надаються до того ж за рахунок стягнутих податків (стримування розвитку бізнесу) та монополізації (обмеження конкуренції) у цих сферах. А це значить, що завдякии вже тільки існуванню держпослуг уповільнюється зростання доходів, купівельноі спроможності усіх людей.

Тому завжди буде краще, щоб сервіси надавали приватні компанії, а не державні чиновники.

У свою чергу капіталісти не менш важливі за підприємців. Це люди, які зберігають частку свого доходу, не витрачають його на себе, а інвестують у капітал чи засоби виробництва. Вони є помічниками підприємців, бо останні часто не мають достатніх ресурсів для розвитку, особливо на старті. Капітал збільшує продуктивність, що є головною причиною багатства розвинутих країн, які сотнями років його накопичували. Щобільша частка приватноі власності та щокраще вона захищена, то багатшим та розвинутішим буде суспільство.

У підсумку можна сформулювати простий закон: розвивають економіку, підвищують добробут людей підприємці та капіталісти. Державні чиновники своїми діями — оподаткуванням, регулюванням, ліцензуванням, монополізацією гальмують економічний розвиток.

Якщо ви ще маєте сумніви, то пропоную розпочати вивчення економічної теорії.

На це доведеться витратити тисячі годин. Аби врешті-решт повернутися до цієі простої формули.

І наостанок, для тих, кому цікаво як працюють економічні механізми, рекомендую розпочати з найкращого і найцікавішого, а саме:
Фредерік Бастіа “Що видно, що не видно”, Мюрей Ротбард “Влада і ринок”, “До нової свободи”, “Держава і гроші” та Людвіг фон Мізес “Людська діяльність”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram