Соцмережі
18 Березня 2019
996

Володимир Поперешнюк: Китай – друга економіка світу

Вільні економічні зони та економічна свобода сприяли становленню економіки Китаю

Чому у Китаю вийшло.

Минулий тиждень я провів у Китаї. Відвідав 4 міста, 10 компаній, поспілкувався з багатьма китайцями та вихідцями із країн СНД, які там працюють. Все, що я побачив і почув — вражає! Китай активно розвивається, розбудовується, мешканці країни багатіють. На сьогодні вони 2-га економіка світу (ВВП -13 трлн. доларів, це майже 10 тис доларів на душу населення).

Тож яким чином комуністичний Китай за останні 30-40 років перетворився із світового аутсайдера на світове диво? Знайти відповідь на це питання було непросто, бо існує багато різноманітних думок і міфів. Але мені вдалося розгадати головні секрети їхнього економічного успіху ))

1. Вільні Економічні Зони. У 1979 році були створені 4 ВЕЗ. Острови повної економічної свободи. Там майже не було податків, мит, існувала валютна свобода — все для залучення Прямих Іноземних Інвестицій. Яскравим прикладом однієї з ВЕЗ є диво-місто Шенчьжень, яке було засноване у 1979 році напроти Гонконгу. Сьогодні воно входить до Топ-4 міст Китаю і є світовим центром виробництва електротоварів. Сьогодні роль ВЕЗ потроху зменшується, але головну роль рушійної сили китайської економіки вони вже виконали на відмінно.

2. Малий та мікро бізнес працюють в умовах повної економічної свободи. Сотні мільйонів малих підприємців та само занятих фізичних осіб майже не сплачують податки. Таки чином Китай не тільки позбувся бідності, але й створив можливість для розвитку майбутніх суперстар підприємців.

3. Загальне оподаткування та регуляція підприємств. Структурно податкова система практично не відрізняється від звичайної (17% ПДВ, 33% податок на прибуток, 0-45% ПДФО). Втім податкове навантаження на економіку є одним із найнижчих у світі ( до 20%). Наприклад, на зарплату менше 6 тисяч юань (1 тис доларів), ПДФО – 0!!! Приватний бізнес не обмежений трудовим законодавством. Китайці майже не бачать податкових інспекторів та ніколи не чули про «маскі-шоу».

Звичайно, що проблем в них багато, і якщо вам вдалося стати крупним підприємством, то КПК (комуністична партія Китаю) буде поруч )) Так, ми навіть бачили в корпорації Tencent, вартість якої є 500 млрд. доларів, відділення партії. Разом з тим, що в них сильна держава і силові структури, вони все ще націлені на обмеження політичних свобод. Щодо економічних свобод, то китайським керманичам вистачає мудрості їх зберігати як основу і таким чином причину економічного зростання. На моє питання про динаміку легкості ведення бізнесу, один з китайських СЕО сказав, що в цьому напрямку йде постійне полегшення. Як приклад, уряд відреагував на конфлікт із США зниженням податків на бізнес.

Головний висновок, якій я зробив: за всіма ознаками Китай це капіталістична країна. Але із значними політичними обмеженнями.

Чому у Китаю вийшло.Минулий тиждень я провів у Китаї. Відвідав 4 міста, 10 компаній, поспілкувався з багатьма…

Опубліковано Володимиром Поперешнюком Понеділок, 18 березня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram