Соцмережі
19 Квітня 2021
968

Володимир Омелян: Перший квартал 2021 у цифрах

Економіка.

Перший квартал 2021 року.

Короткі підсумки.

ВВП
За оновленими прогнозами Урядом очікується зростання обсягу ВВП України у 2021 році на рівні 4,2% (у порівнянні з 2020 роком). Вчора НБУ погіршив прогноз зростання економіки до 3,8%.

Нагадаю, в держбюджеті закладено зростання у 4,6%!

Водночас, через інфляцію у 8,5%, Нацбанк вже був змушений підняти облікову ставку до 7,5%. Вірогідно, через хронічний дефіцит бюджету, збільшення грошової маси, ріст інфляції — це не останнє таке підвищення облікової ставки НБУ.

Український бізнес і громадяни можуть забути про дешеві кредити.

ВВП України у першому кварталі 2021 р. продовжує падіння. Причому, у порівнянні з 4 кварталом 2020 — воно прискорилося з -1% до орієнтовно -3% за прогнозами Мінекономіки.

Уряд Зеленського любить стверджувати, що це результат коронакризи і всі країни впали у 2020. Так, більшість впали, але з 2021 всі почали зростати.

Китай, приміром, показав рекордний ріст у 18,3% за перший квартал 2021.

А ми падаємо далі…

До речі, якщо у тебе річний план +4,6%, а факт першого кварталу — -3%, то бюджет вже треба переглядати в сторону скорочення витрат, бо збільшувати і так величезний дефіцит і боргове навантаження далі немає куди.

СТАН ВИКОНАННЯ БЮДЖЕТУ

Щодо надходжень до державного бюджету у квітні 2021 року (на 15.04.2021).

За даними Державної казначейської служби України, станом на 15 квітня 2021 року, надходження до загального фонду склали 22,2 млрд грн, що складає 23,0% від запланованих надходжень у квітні (97,0 млрд грн).

Надходження від фіскальних органів станом на 15 квітня:

• надходження від податкової служби склали 9,0 млрд грн;

•надходження від митної служби склали 13,3 млрд грн, що складає 47,3% від запланованих надходжень у квітні (28,1 млрд грн).

За даними Державної казначейської служби України, всього за січень-квітень 2021 року (станом на 15.04.2021) надходження до загального фонду склали 241,9 млрд грн, що складає 78,9% від запланованих надходжень у січні-квітні (306,8 млрд грн).

Сальдо державного бюджету за січень-квітень 2021 року склало 278,8 млрд грн, що складає 80,9 % від запланованих надходжень у січні-квітні (344,8 млрд грн).

РИНОК ОВДП

За даними аналітиків ICU станом на 15.04.2021 року, загалом за минулий тиждень нерезиденти скорочували присутність у гривневому борзі, але новина щодо перспектив включення одного з випусків облігацій у індекс J.P. Morgan GBI-EM може частково компенсувати вплив негативних новин і зменшити відплив інвесторів.

Прогнози:

Загалом попит на ОВДП має активізуватися через великі погашення і бажання реінвестувати кошти в нові папери. Однак за збереження тенденції до зменшення портфеля нерезидентів Мінфіну доведеться конкурувати з вторинним ринком, і виплати можуть бути рефінансовані не повністю.

Найприкріше в цій ситуації прорахунок Уряду, що світ завалений дешевими грошима і ми можемо спокійно обійтися без кредиту МВФ.

Гроші — справді наддешеві, але ніхто не має наміру їх дарувати чи викидати на смітник. Відсутність структурних реформ, ріст інфляції, загроза військової агресіі з боку Росії – і Мінфін вже не може залучити кошти не лише на зовнішніх ринках, але й на внутрішніх.

План зовнішніх запозичень у березні-квітні провалений повністю (0%!), за першу половину квітня героїчно вдалося залучити лише менше 10% внутрішніх запозичень, 2,7 млрд грн з запланованих на квітень 32,2 млрд грн.

СПОЖИВЧИЙ РИНОК

За даними експрес-випуску Держстату від 9.04.2021 року споживча інфляція у березні 2021 року прискорилася до 8.5% р/р (з 7.5% р/р у лютому). За місяць ІСЦ зріс на 1.0%.

Основні тенденції:

• На споживчому ринку в березні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,1%. Найбільше (на 9,7%) подорожчала соняшникова олія. На 4,8–1,0% зросли ціни на цукор, фрукти, продукти переробки зернових, рис, хліб, м’ясо та м’ясопродукти, овочі, масло, кисломолочну продукцію, сало, рибу та продукти з риби. Водночас на 0,6% подешевшали яйця.

• Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,2%.

• Одяг і взуття подорожчали на 12,7%, у т. ч. одяг – на 13,0%, взуття – на 12,3%.

• Ціни на транспорт зросли на 1,8% в першу чергу за рахунок подорожчання палива та мастил на 5,7%, проїзду в залізничному та автодорожньому пасажирському транспорті — на 4,4% та 1,6% відповідно.

Економіка — це нудно і складно. Але, якщо нею не займатися, роздати держпідприємства друзям-олігархам і загнати їх у збитки, провалити всі системні реформи, замість фахових команд призначати статистів, не розуміти і не контролювати ситуацію в усіх економічних сферах, а єдиним рецептом вирішення структурних проблем є заспокійливе відеозвернення і спроба державного регулювання по-венесуельськи — тоді раптом не буде вистачати грошей на зарплати, забезпечення війська і медицини, зокрема, щоб закупити вакцини.
Більше того, навіть таке улюблене Велике Будівництво доведеться зробити маленьким.

Економіка.
Перший квартал 2021 року.
Короткі підсумки.

ВВП
За оновленими прогнозами Урядом очікується зростання обсягу…

Опубликовано Volodymyr Omelyan Пятница, 16 апреля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram