Новини
26 Липня 2019
934

Vodafone Group допускає проведення IPO свого підрозділу

Мобільний оператор об’єднає власні вишки під керівництвом окремої компанії в Європі 

Vodafone Group планує створити в Європі окрему компанію, яка об’єднає 61,7 тис. вишок, якими Vodafone керує на 10 ринках Європи. Це найбільший портфель компанії – 75% цієї інфраструктури розташовано в Німеччині, Італії, Іспанії та Великобританії. Про це повідомили в прес-службі телеком-оператора.

Зазначається, що нова компанія почне працювати до травня 2020 року. За очікуваннями телеком-оператора, річний показник виторгу створеної компанії складатиме €1,7 млрд, а EBITDA – €900 млн. При цьому щорічні витрати на компанію складатимуть €200 млн в рік.

“У найближчі півтора року Vodafone планує монетизувати актив. Оператор розглядає різні варіанти угод, включаючи IPO, продаж міноритарного пакета акцій компанії, а також реалізацію частки в компанії на рівні окремої країни”, – йдеться у повідомленні. І додається, що весь отриманий прибуток Vodafone направить на скорочення власного боргу.

Зазначається, що Vodafone розпочав аналіз портфеля вишкових активів в Європі ще минулого року з метою підвищення їх ефективності використання. Як результат – група отримала декілька пропозицій, що стосувалися різних частин вишкової інфраструктури й зробила висновок, що такі активи можуть отримати привабливу ринкову оцінку.

“Крім того їх можна буде монетизувати, зберігши диверсифікацію мережі та гнучкість стратегії в довгостроковій перспективі”, – зазначають у компанії.

Очікується, що позитивно вплинути на монетизацію подібного плану інфраструктури зможе угода про спільне використання мережі в Італії, Іспанії та Великобританії. Надалі група має намір укладати аналогічні угоди в інших європейських регіонах, які сприятимуть швидкому розгортанню технології 5G на великих територіях і з меншими витратами.

Тим часом в Україні на початку квітня український мобільний оператор Vodafone Україна відкрив власну IT-компанію “IT SmartFlex” (“IT Смартфлекс”), яка спеціалізуватиметься як на розробці готових рішень для материнської компанії, так і для ринку послуг digital-провайдерів. Компанію очолив Олександр Денисюк, а безпосередньо за R&D-напрям відповідатиме Ігор Шкурко.

Що стосується фінансового стану Vodafone, то за результатами 2018 року виторг компанії зріс на 8% –12,9 млрд грн. Водночас чистий прибуток знизився на 18,1% і склав 1,8 млрд грн. при цьому Vodafone досяг значного зростання операційної ефективності у 2018 році: показник OIBDA збільшився на 33,5% в річному численні та досяг 6,9 млрд грн. Маржа OIBDA збільшилася на 10,2 п.п. у порівнянні з 2017 роком – до 53,8%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram