Соцмережі
5 Березня 2020
793

Влад Пономарь: Інвестори в шоці

Невизначеність з МВФ змусила іноземних інвесторів розпродавати українські євробонди

Morgan Stanley дав рекомендацію продавати євробонди України.

Як повідомили НВ Бізнес, в декількох інвесткомпаніях України, на зовнішніх ринках інвестори продовжують розпродаж українських євробондів. Сьогодні за півдня ці цінні держпапери подешевшали на 3 відсоткові пункти.

«Інвестори зовнішні в шоці і почали розпродаж», — повідомив фахівець з торгівлі борговими цінними паперами Dragon Capital Сергій Фурса.

Як розповів НВ Бізнес трейдер групи ICU Віталій Сівач, інвестори різко негативно сприйняли перестановки в Кабміні. «Сьогодні ціна на євробонди Україна 32 знизилася аж на 3% (вчора — на 1%), і падіння триває. Інвестори побоюються, що новий Кабмін знизить швидкість проведення реформ, відстрочить підписання програми з МВФ і збільшить фіскальний дефіцит, який нічим покривати», — пояснює він.

За його словами, якщо ці побоювання виправдаються, то Мінфіну дійсно буде не просто обслуговувати зовнішній борг. «Прибутковість виросте настільки, що фактично перекриє доступ на первинний ринок. Чим Мінфін в такому випадку буде здійснювати погашення облігацій не зовсім зрозуміло. Також незрозуміло, де буде курс в цьому випадку», — вважає Сівач.

Вчора на новині про зміну уряду України євробонди подешевшали на 1 п.п.

В ОВДП іноземці переважно продають і виводять гроші на інвестрахунки для покупки валюти.
«На ринку акцій ліквідність гірше, але і нерезидентів, у яких залишилися українські папери, можна порахувати на пальцях однієї руки, тому в деяких паперах є бажання продавати навіть з дисконтом до ринкових цін. Але місцеві гравці також досить селективні в покупці і не скрізь дають іноземцям вийти з позицій в моменті», — поділився директор Dragon Capital Денис Мацуєв.

На локальному ринку держоблігацій прибутковість на вторинному ринку піднялась до 13,5%. Крім того, за рахунок погашення 4 березня ОВДП 2017р випуску, портфель нерезидентів в локальних держпаперах скоротився на 2,5 млрд грн, до 126,03 млрд грн.

НВ Бізнес ознайомився з поточними звітами західних інвестбанків, серед яких Citi, Morgan Stanley — в них йдеться про те, що інвесторів насторожує відсутність меседжів нового Кабміну про намір продовжити співпрацю з МВФ. У зв’язу з цим Morgan Stanley вже навіть дав «рекомендацію» продавати євробонди України.

Нагадаємо, згідно з новою програмою з МВФ Україна може отримати $ 5,5 млрд, з умовою проведення обов’язкових реформ, зокрема, введення ринку землі і прийняття «анти-Коломойського закону 2571».

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram