Соцмережі
9 Грудня 2020
889

Влад Пономарь: Бюджетна криза

Сума непрофінансованих видатків сягає 195 млрд грн лише за загальним фондом держбюджету

Такий прогноз опублікував Центр аналізу публічних фінансів та публічного управління Київської школи економіки.
«В листопаді уряд зіткнувся з повномасштабною кризою ліквідності. Через брак коштів Мінфін взагалі (!) не відкривав асигнування за новими незахищеними видатками бюджету.
В грудні урядові потрібно профінансувати фактично два місячних обсяги видатків. Місячний розпис на грудень за видатками становить 93 млрд грн (загальний фонд), але через недовиконання плану за видатками за попередні місяці загальна сума непрофінансованих видатків сягає 195 млрд грн лише за загальним фондом держбюджету.
За оптимістичним сценарієм (за умови отримання 600 млн євро від ЄС, $300 млн — від Світового Банку та/або розміщення євробондів обсягом від $1 млрд), уряд зможе профінансувати не більше 130 млрд грн видатків. Ще понад 65 млрд грн не буде профінансовано.
За песимістичним сценарієм (за умови відсутності позитивних сигналів від МВФ та підтримки інших міжнародних партнерів), в уряду не буде коштів на фінансування до 114 млрд грн видатків.
Ключова економія та/чи недофінансування припадатимуть на сектор охорони здоров’я, будівництво доріг, та оборону.
За даними Держказначейства, державні запозичення до загального фонду держбюджету за січень-листопад 2020р склали 455,5 млрд грн (75,6% від плану). Україна, зокрема, планувала до кінця року отримати ще два транші від МВФ по $700 млн. У Мінфіні прогнозують, що кошти надійдуть уже в наступному році. Міністр фінансів заявляв, що через серйозне недовиконання плану фіскальний розрив в цьому році складе $3 млрд . У зв’язку з цим грошей на всі заплановані витрати не вистачає.
Залишки коштів на Єдиному казначейському рахунку на початок грудня 2020р становили 19,75 млрд грн, що в 2,7 рази менше в порівнянні з показником на грудень 2019р. Одним з важливих джерел «латання бюджетних дірок» в останні місяці стали затримки з відшкодуванням ПДВ.

Бюджетна криза. Сума непрофінансованих видатків сягає 195 млрд грн лише за загальним фондом держбюджету.

Такий прогноз…

Опубликовано Владом Пономарем Среда, 9 декабря 2020 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram