Новини
31 Серпня 2023
418

Виторг ПАТ “Газпром” скоротився на 65%

Газовий бізнес компанії став збитковим

Фото: Olga Maltseva/ AFP

За підсумками першого півріччя 2023 року газовий бізнес “Газпрому” став збитковим — уперше з часів пандемії та вдруге за останні 25 років, пише “КоммерсантЪ”.

Причиною жалюгідного стану справ у компанії називають різке падіння виторгу від експорту.

Причиною також стало скорочення транспортування газу газотранспортною системою укупі зі зростанням потужностей самої системи після введення газопроводів, що так і не запрацювали, для “Північного потоку-2”.

“Різке падіння виторгу від експортних продажів газу на тлі зростання витрат і капітальних вкладень призвели до того, що газовий бізнес “Газпрому” — кореневий елемент діяльності групи — у першому півріччі виявився збитковим”, — пише російське видання.

Стан справ у “Газпромі”, найімовірніше, погіршуватиметься.

“У міру подальшого зниження цін на газ у Європі ситуація може погіршитися”, — констатує видання, наголошуючи, що такий стан речей спостерігався колись у першому півріччі 2020 року — у розпал пандемії, а до цього — у кризовому 1998 році, що став шоковим для російської економіки.

Істотна різниця в тому, що на той момент світові ціни на вуглеводні були на мінімальному рівні за останні 20 років: так, середня ціна Brent становила $39,9 за барель, а середня експортна ціна газу “Газпрому” — $124 за 1 тис. м³.

Цього року ціни на нафту і газ були в рази вищими: нафта Brent — $78,5, а середня ціна на газ у Європі — близько $510 за 1 тис. м³.

28 серпня розкрив звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) і бухгалтерську звітність за російськими стандартами звітності (РСБО). Згідно з останньою, чистий збиток головної компанії за підсумками першого півріччя становив 255 млрд руб.

За МСФЗ група “Газпром” отримала 296 млрд руб. прибутку, однак фактично цей показник було забезпечено виключно нафтовим бізнесом — “Газпром нафтою”, яка заробила в першому півріччі 304 млрд руб. прибутку.

Виторг ПАТ “Газпром” впала на 65%, до 2,74 трлн руб., зокрема виторг безпосередньо від продажу газу впала у 2,1 раза, до 1,7 трлн руб.

Загалом фінансові результати головної компанії схожі на перше півріччя 2020 року, коли збиток “Газпрому” за РСБО був навіть трохи більшим — 277 млрд руб.

Раніше Investory News писали, що в Україні відкрили нове родовище газу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram