Соцмережі
10 Квітня 2019
686

Віталій Шапран: Про залізну руду та український експорт

Сильна сторона української металургії – власна сировина

За останні кілька днів ціна на залізну руду підскочила майже до 94 доларів за тонну, тобто на 10 доларів або на 12% і це при прогнозованих МФКО приблизно 60 доларів тонна.

Причина зростання досить неординарна, купа інституційних інвесторів які купують акції гірничо-видобувних компаній звернулась до емітентів із проханням протягом 45 діб надати інформацію про стан безпеки відстійників відходів. Біля 600 юридичних осіб мають відповісти в якому стані знаходяться більше 3000 відстійників, перелік із 20 питань дозволить виявити тих хто насправді не приділяє увагу безпеці виробництва. На питання відповідати прийдеться, оскільки інвестори які запитують є акціонерами більшості компаній які займаються видобутком.

Перш ніж співати гімни соціальній відповідальності інвесторів із США, ЄС та Японії, хочу звернути увагу, що фактично інвестори об’єднались для того щоб отримати інсайдерську (за статусом інформацію) технічного походження яка може значно впливати на курс акцій гірничо-видобувних компаній. Така технічна інформація як правило не розкривається на вимогу регуляторів ринку цінних паперів.

Але події у Бразилії у січні та лютому призвели до того що інвестори об’єднались і їх інтереси збіглись із інтересами робітників.
Для України зростання цін на ЗРС – це добре. Але це добре має обмежену дію. Добре оскільки всі ЗРК (металурги) забезпечені власною сировиною, навіть Криворіжсталь.

Тому при зростанні цін на сталевий прокат через здорожчення сировини падіння маржі вітчизняним металургам не загрожує. Втім оскільки здорожчення прокату відбувається через здорожчення сировини, дуже ймовірний варіант коли при зростанні цін буде падати обсяг реалізації через падіння попиту та обмежену конкуренцію на ринку сталевого прокату у регіонах.

Тому ефект від здорожчення ЗРС має бути короткостроковим, звісно якщо не прийдуть обнадійливі надії із КНР про відновлення зростання споживання сталевого прокату. А поки що маємо здорожчення ЗРС і 5 кубиків позитиву до українського експорту, який на жаль зростає більш повільно за імпорт.

Про залізну руду та український експорт. За останні кілька днів ціна на залізну руду підскочила майже до 94 доларів за…

Опубліковано Vitaliy Shapran Вівторок, 9 квітня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram