Новини
7 Червня 2023
264

Вірменські, казахські та гонконзькі банки ставлять “палки у колеса” російським компаніям

Фінустанови почали блокувати оплату за сервери та процесори для них

Вірменські, казахські та гонконзькі банки через ризик санкцій почали блокувати оплату російських постачальників за сервери, мікросхеми, процесори, телеком-обладнання та іншу електроніку для юросіб з рф, пише “Комерсант”.

Постачальники намагаються завезти електроніку під іншими товарними кодами, а також шукають альтернативні способи оплати.

На думку експертів, посилення експортного контролю з боку так званих “дружніх країн” може призвести до дефіциту подібної продукції у рф вже впродовж пів року.

Це пов’язано з введенням десятого пакета санкцій США, які загрожують банкам, що співпрацюють із рф, каже один зі співрозмовників видання.

Інше джерело, близьке до уряду, додало, що блокування оплати відбувається і з постачання телекомунікаційного обладнання останнього покоління, а також систем зберігання даних та серверів.

“Деякі колеги зіткнулися з проблемами оплати компонентів та іншої електроніки через гонконзькі банки”, — зазначає глава російсько-Азійського союзу промисловців і підприємців Віталій Манкевич. За його словами, партнери з Гонконгу кажуть, що “ситуація з платежами важка і пов’язана із санкційним тиском”.

Утім, не всі вірменські чи гонконзькі банки блокують оплату, а самі постачальники починають використовувати інші способи проведення платежів, зазначив він.

Казахські банки також посилили контроль над трансакціями щодо санкційної продукції, у тому числі електроніки. “Прямо у країни-виробника закуповувати компоненти, запчастини, компʼютери тощо неможливо, а через треті країни — все складніше та складніше, тому через півроку-рік ми можемо зіткнутися з дефіцитом санкційної продукції”, — сказав гендиректор логістичної компанії “Оптімалог” Георгій Властопуло.

Нагадаємо, вже понад 240 компаній пішли з росії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram