Бiзнес
4 Березня 2019
4 740

Випічка Fornetti: Маленький бізнес, що зміг

Як розвивався бренд Fornetti, міні-пекарні якого можна знайти у 26 країнах світу

Засновник компанії Йожеф Палашті (József Palásti) перетворив сімейний бізнес на одну з найбільших франчайзингових мереж Угорщини. Фото: MTI, Ujvári Sándor

Мережа міні-пекарень Fornetti була однією з тих, що розвивалась за принципом купівлі франшизи в Україні. Угорська компанія вийшла на український ринок, коли в нашій країні ще не було моди на стріт-фуд, ні розуміння, як на ньому працювати. Втім, це цілком у стилі бренду, який, власне, і розпочався з нових продуктів та підходів у дуже традиційному бізнесі.

Нетипова історія сімейної справи

Невеличка пекарня – це класична та перевірена часом ідея для родинної справи. Такі бізнеси можна знайти у будь-якому місті будь-якої країни. І найчастіше вони так і залишаються маленькими та сімейними. А якщо дуже пощастить, пекарня переходитиме від одного покоління родини до іншого і стане невід’ємною частиною місцевого колориту.

Для компанії Fornetti все розпочиналося приблизно за цим сценарієм. За корпоративною легендою, навесні 1997 р. пекар Йожеф Палашті відкрив маленьку сімейну пекарню в угорському містечку Кечкемет. Для випікання та заморозки булочок з листового тіста переобладнали старий таунхаус. Але продавали їх не поштучно, як робили всі, а на вагу. І, власне, з цього моменту історія пішла не класичним шляхом. Ще однією інновацією пана Палашті була ставка на мобільні печі, які можна було легко налаштовувати та розширювати. На той час до подібної практики в Угорщині не звикли і це було ризиковано. Проте ідея спрацювала.

На початку 1998 р. пекарський стартап отримав ліцензію на продаж франшиз і заснував компанію Fornetti Pannon Kft з головним офісом у місті Ігал. Того ж року в іншому місті – Кішкунфеледьхаза – було збудовано перший великий завод, де виготовляли та заморожували випічку для франчайзерів.

Паралельно компанія розширювала асортимент булочок та начинки. Судячи з усього, вони прийшлися до смаку покупцям. Адже вже у 1999 р., через два роки після заснування, Fornetti вийшла на міжнародний ринок – її франчайзингові точки відкрилися у Польщі, Словаччині та Хорватії. Засновник Fornetti обрав досить просту бізнес-модель: вся випічка готується на заводі материнської компанії, а власникам франшиз залишається лише допекти її у тій самій мобільній печі та продати.

У 2000 р. лише в Угорщині компанія мала 1,2 тис. франчайзі та 1,5 тис. пунктів продажу. Після виходу на ринки Чехії та Румунії мережа Fornetti розширилася до 2,7 тис. точок.

Паралельно з експансією компанія працювала над брендингом та технологіями, що дозволяли партнерам економити час та ефективніше використовувати ресурси. Наприклад, час випічки однієї партії скоротився до 35 хвилин, завдяки чому починати продажі можна було раніше, а, значить, і заробляти більше.

У 2017 році дохід Fornetti склав €100 млн

Завоювання міжнародних ринків

Перші точки за межами Європи компанія відкрила у Кувейті, де впевнено почувається і до сьогодні. А у 2004 р. почала освоювати український ринок. Рік потому на додачу до франчайзингового бізнесу в Україні запустилося і виробництво – завод з виготовлення замороженої випічки у смт Козелець на Чернігівщині.

Після глобальної кризи 2008-2009 рр. компанія дещо переглянула бізнес-стратегію та розпочала співпрацю з ритейлерами. Таким чином на додачу до пекарень-франчайзі у Fornetti з’явилися і фірмові точки у супермаркетах та магазинах, що посилило позиції бренду.

У 2013 р. компанія закінчила переобладнання заводу у Кішкунфеледьхазі, який напередодні отримав близько 1 млрд форинтів (понад $3,5 млн за нинішнім курсом) приватних інвестицій. Це дозволило суттєво розширити продуктову лінійку та почати виробництво нових видів випічки, у тому числі і для прихильників здорового харчування. У 2014 р. штат компанії лише в Угорщині налічував 800 співробітників, а дохід Fornetti сягнув €64,6 млн.

Але знаковим для бізнесу став наступний, 2015 р., коли дохід зріс на 12%, а швейцарський хлібопекарний гігант Aryzta AG оголосив про поглинання Fornetti. Сума угоди не розголошується, однак, після її укладання, новопризначений генеральний директор Себастьян Гудинг оголосив, що впродовж наступних шести місяців у Fornetti інвестують близько €1 млн, а штат співробітників має суттєво збільшитися. На той час засновник мережі Йожеф Палашті відійшов від операційної діяльності. Йому дісталася лише роль зовнішнього консультанта та посла бренду.

Поглинання позитивно вплинуло на бізнес Fornetti. За результатами 2017 фінансового року її оборот зріс на 40% – до €100 млн. Дохід групи Aryzta, куди ввійшла компанія, за результатами 2018-го фінансового року становив €3,43 млрд. На сьогодні бренд Fornetti присутній більш ніж у 26 країнах світу і продовжує розширювати географію.

Українські реалії та перезавантаження

Як вже зазначалося, в Україні перші торгові точки під брендом Fornetti з’явилися у 2004 р. Через рік почали роботу компанія “Форнетті-Україна” та завод з виробництва випічки глибокого заморожування на Чернігівщині.

На український ринок Fornetti вийшла у 2004 р. Сьогодні на ньому працює понад 550 пекарень

На той час культура вуличної їжі та бізнесу за франшизою в Україні тільки починала розвиватися, та й випічка з листового тіста була не надто розповсюдженою. Проте український ринок вважався одним із найбільших та пострадянському просторі, тому материнська компанія вирішила розвиватися саме на ньому попри всі ризики.

За час роботи в Україні великих репутаційних скандалів вдалося уникнути, хоча певні проблеми все ж виникали. Наприклад, як розповідала в одному з інтерв’ю тодішній генеральний директор компанії Таїсія Василишина, на початку було важко залучати підприємців до роботи за франшизою. Також поступово з’явилася проблема з обманом покупців. Деякі співробітники торгових точок користувалися тим, що клієнти поспішають та не особливо прискіпливо слідкують за вагами, а тому маніпулювали цифрами на власну користь і обважували покупців. В мережі також можна почитати багато негативних відгуків від споживачів, які стосуються якості продукції, неналежним сервісом працівників, тощо.

Втім, на сьогодні у Fornetti налічується понад 550 пекарень майже у всіх регіонах країни. Вартість ліцензії для франчайзі стартує від 30 тис. грн. А в обладнання та запуск пекарні в залежності від формату доведеться інвестувати від 160 до 460 тис. грн. При цьому власник франшизи не вимагає від партнерів сплати роялті або маркетингових відрахувань.


•••

Вартість ліцензії для франчайзі стартує від 30 тис. грн. Інвестиції в відкриття пекарні складають від 160 до 460 тис. грн.

•••


Коли угорський виробник випічки лише починав розвиватися на новому ринку, прямих конкурентів у нього фактично не було. Втім, останнім часом вітчизняних франчайзерів, що займаються розвитком вуличних міні-пекарень, стає дедалі більше. Відчутно на п’яти наступають Aroma Kava, співвласниками якої восени 2018 стала медійна група “Ліга”. У  східному регіоні лідером ринку і серйозним конкурентом для Fornetti є мережа “Кулінічі”, яку заснував харківський бізнесмен Володимир Мисик (нині нардеп). З 2013 р. почала розвивати франчайзингову мережу під брендами “Франс.уа”, “Булочная №1”, “Сімейна пекарня” криворізька компанія Fedets family bakery. Нині відкрито понад 300 торгових точок. У 2015 р. запрацювала мережа “Львівські круасани”, яка динамічно розвивається не лише в Україні, а й на міжнародних ринках. Тож, власникам Fornetti є над чим попрацювати – конкуренція росте з кожним днем.

Для Fornetti продаж франшиз – це лише один з напрямків діяльності. У компанії стверджують, що кожного дня їхню випічку купують понад 2 млн українців. В середньому на заводі у Козельці виробляється 1-1,2 тис. тонн продукції. Частина йде на український ринок, а частина – до сусідніх країн, у тому числі Словаччини, Чехії, Молдови. В першу чергу випічку Fornetti продають у міні-пекарнях франчайзі та хлібобулочних відділах супермаркетів.

Також компанія має B2B напрямок. Завод випікає продукцію власних торгових марок для продуктових ритейлерів: АТБ, Fozzy, EKO-маркет, Billa, VARUS, “Велика Кишеня” та інших.

До кінця 2019 року у компанії планують оновити принаймні половину працюючих точок та почати відкривати партнерські міні-пекарні у новому форматі

У 2017 р. компанія “Форнетті-Україна” офіційно змінила назву на “Bakery Food Industry” (BFI) та анонсувала розширення і переформатування. Основною торговою маркою поки що залишається Fornetti. Хоча влітку 2018 р. у BFI оголосили про масштабний ребрендинг, який, схоже, зачепить і нових, і “старих” франчайзі. Наприклад, асортимент точок розширюють, додаючи до випічки каву, чай та інші напої. Враховуючи попит на “кавові” франшизи та їхню високу маржинальність, такий крок виглядає логічно.

Менеджмент також BFI не виключає, що з частиною партнерів доведеться припинити стосунки. До кінця поточного року у компанії планують оновити принаймні половину працюючих точок та почати відкривати партнерські міні-пекарні у новому форматі. Скільки інвестицій заплановано на реалізацію планів – не відомо. Адже для відповіді на запит Investory News у компанії не знайшлось вільного часу.

Спостерігаючи за тенденціями на вітчизняному ринку франшиз, можна лише очікувати, що рік для нього буде досить активним і насиченим на новини.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram