Новини
7 Червня 2024
88

Використання штучного інтелекту у наукових роботах вважатимуть плагіатом

За використання технології студента може бути відраховано

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про доброчесність, який вводить санкції за використання штучного інтелекту для написання робіт і плагіат у науці. За це зокрема можуть відрахувати з навчального закладу або ж позбавити стипендії чи наукового ступеня.

Законопроєкт №10392 зареєстрували 8 січня низка депутатів на чолі з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком. 6 червня проєкт ухвалили на першому читанні, далі на нього чекає друге читання та розгляд у президента.

Закон буде поширюватися на різні види освітньої та наукової діяльності та зачіпає і здобувачів освіти, і викладачів, і рецензентів. Йдеться також про вступні випробування, олімпіади (та інші подібні заходи), присудження рівнів кваліфікацій тощо.

Людина не може вважатися автором академічного твору, якщо він сформований чи згенерований комп’ютерною програмою в автоматичному режимі.

Якщо ж автор користувався штучним інтелектом, він має зазначити це в методиці формування чи послатися на програму. Тобто вказати, яким чат-ботом ШІ користувався.

Заклади освіти мають перевіряти на порушення доброчесності твори, які вони видають чи публікують у заснованих ними виданнях.

Видавець може відмовити, якщо побачив у творі порушення доброчесності. А якщо ці порушення побачили в уже опублікованому творі, його можуть відкликати, і сам твір вважатиметься неопублікованим.

Визначили чотири заходи реагування на порушення цього закону: виховні заходи, притягнення до академічної чи дисциплінарної відповідальності, реагування на порушення академічної доброчесності при проведенні конкурсів та інституційні заходи реагування.

До академічної відповідальності можуть притягнути тільки тих, хто досяг 14-річного віку. Але розглядати питання про притягнення до відповідальності підлітків 14-18 років можуть тільки з їхніми батьками чи законними представниками.

З найсуворішого, за порушення закону можуть, зокрема, виключити з вченої ради, позбавити права брати участь у конкурсах отримання грантів, відрахувати із ЗВО, позбавити наукового ступеня, вченого звання чи кваліфікаційної категорії, а також нагород і звань, звільнити з закладу освіти чи наукової установи. Але також можуть просто провести виховну бесіду чи обійтися усним попередженням.

Санкції застосовуватимуть від року до трьох. Застосовувати можна одразу декілька санкцій.

Використання штучного інтелекту створило низку етичних і юридичних дилем. Зокрема щодо можливого порушення авторського права (через матеріали, на яких вчиться ШІ) та цінності матеріалів, згенерованих ним чи за його допомогою. Через це світові конкурси та корпорації вимагають маркувати ШІ-контент.

Нині світові держави перебувають на шляху юридичного контролювання штучного інтелекту. Серед таких документів — ШІ-акт, ухвалений Європарламентом, який зокрема регулює використання ШІ бізнесами.

Як писали раніше Investory News, Мінцифри працює над видаленням застосунків нелегальних онлайн-казино з маркетплейсів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram