Новини
23 Липня 2019
1 212

Вікно можливостей: В українські SaaS-компанії проінвестовано $550 млн

В Україні нараховується понад 120 компаній та понад 4 тис. спеціалістів цього напрямку

На даний момент в Україні нараховується понад 120 SaaS-компаній, що базуються в Україні або походять з України й займаються створенням онлайн-продуктів по бізнес-моделі підписки (коли ліцензії на програмне забезпечення надаються за передплатою. Найчастіше, мова йде про хмарні рішення, наприклад, такі як Google Docs). Про це йдеться у дослідженні українського SaaS-ринку, підготовленого командами SaaS Nation, інноваційного парку UNIT.City та центру інновацій Center42.

Зазначається, що у компанії з українським корінням загалом інвестовано $550 млн. З них 6 компаній залучили $476 млн, а 51% всіх інвестицій належать онлайн-сервісу перевірки правопису та граматики англійською мовою Grammarly та GitLab – сайту та системі керування репозиторіями програмного коду для Git.

“Саме онлайн-сервіси та software-компанії залучають найбільше інвестицій серед всіх категорій стартапів в Україні”, – йдеться у дослідженні із посиланням на дані Deloitte та асоціації UVCA.

Також зазначається, що в українських SaaS-компаніях працює понад 4 тис. осіб. “50% ринку складають компанії, в яких працює менш як 30 співробітників”, – йдеться у дослідженні.

І додається, що більшість офісів українських SaaS-компаній знаходяться в Києві – майже 57%, в Одесі – 10,2%, а Дніпрі – 9%.

Що стосується сегментів ринку, то більшість компаній вибирають B2B напрям. “Хоча лідери ринку за залученими коштами (Grаmmarly та GitLab) виросли саме на B2C”, – зазначається у дослідженні.

Як розповів Макс Яковер, СЕО та керівний партнер UNIT.City, в Україні бізнеси за моделлю SaaS зростають швидше за всіх – це ті компанії, які більше за інших цікаві інвесторам. “Плюс це світовий тренд. Gartner прогнозує, що вже цього року обсяг глобального SaaS-ринку виросте до $95 млрд. Ринок в найближчі кілька років зростатиме на 20% в рік. Ми віримо в потенціал цих компаній до зростання та виходу на глобальні ринки. Певен, в Україні незабаром з’являться нові Grammarly”, – розповів він.

Раніше Investory News писали, минулого року стартапам та IT-компаніям вдалося залучити $323 млн, не враховуючи угод під NDA (заборонено розголошувати подробиці). Це на 22% більше, ніж у 2017 році. Основна частина всіх інвестицій на ринку за 2018 рік, а це 71% від загального обсягу, припадає лише на три компанії з українським корінням (офіси розробок знаходяться в Україні, а в команді засновників наші співгромадяни) – GitLab, BitFury, People.ai.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram