Бiзнес
31 Липня 2020
1 715

Війна за Bitmain: Чому засновники майнинг-компанії не поділили бізнес

Попри тривалу боротьбу між Джиханом Ву та Мікрі Чжаном розробки та випуск устаткування не припиняються

Фото: novator.io

Конфлікт між засновниками пекінської Bitmain Джиханом Ву та Мікрі Чжаном розгорівся наприкінці минулого року. Насправді ж, стосунки між обома партнерами були непростими й до того моменту, про це виданню CoinDesk розповів CEO Bitmain Джихан Ву.

За його словами Мікрі Чжан “ненадійний”, а його ідеї – “божевільні”. “Чжан виступав проти скорочення штату й закриття деяких напрямків у кінці минулого року, попри те, що Bitmain “бездумно” витрачала величезні кошти”, – розповів він.

Тоді міноритарні партнери підтримали Ву, проте Чжан нібито спробував привернути на свою сторону менеджмент середньої ланки. У результаті конфлікт нашкодив бізнес-зв’язкам компанії, у тому числі й у співпраці з банками.

У підсумку обидва домовилися відмовитися від керівних виконавчих посад, але при цьому залишити за собою право на прийняття стратегічних рішень, зазначає Forklog.

“У 2019 році Bitmain не наростила обсяги продажів обладнання, і це попри зростання вартості біткоїна, на відміну від конкурентів, таких як Canaan і Innosilicon”, – резюмував Ву.

У результаті частка афільованих з компанією пулів BTC.com і Antpool у хешрейті істотно знизилася й вони поступилися першістю Poolin і F2Pool.

Ситуація дійшла до того, що Bitmain мала всі шанси не пережити тогорічну зиму. Тоді ж Чжан нібито запропонував збільшити інвестиції у підрозділ зі штучного інтелекту й відповідно розширити штат. Ву своєю чергою назвав цю ідею “божевільною”.

За інформацію ЗМІ, останньою краплею у розбраті між Ву і Чжаном став вибір майданчика, коли Bitmain подала заявку на IPO у США за підтримки Deutsche Bank. Тоді нібито саме Чжан не хотів розкривати погані фінансові показники на поточному етапі.

“Насправді Чжан не любить технологію, він обожнює задовольняти свою нескінченну спрагу влади. Тоді у нас просто не було вибору, й ми повинні були його усунути”, – розповів Джихан Ву.

Як повідомляло видання Tencent News, Чжана навіть не пустили в офіс компанії. Однак й досі залишається не досить зрозумілим, чи було у Джихана Ву достатньо повноважень для “перевороту”, оскільки наприкінці 2018 року його частка була істотно меншою за частку Чжана.

Офіційне рішення щодо відсторонення Чжана було підписано восени минулого року за участі інвесторів компанії. Як стверджує Джихан Ву, колегу було відсторонено від справ через нездатність продовжувати роботу.

“Мікрі Чжан з цим не згоден. Відсутність консенсусу між сторонами призвело до вирішення передати справу до суду”, – зазначає Bloomchain.

Боротьба триває

З того часу напружені стосунки між колишніми партнерами набувають все більш запального характеру. Так, наприклад  на початку травня 2020 року Мікрі Чжан отримав у пекінському офісі Бюро промисловості й торгівлі корпоративну ліцензію Bitmain.

Як зазначає видання, Джихан Ву організував напад на колишнього колегу, у ході якого його представники спробували забрати у фахівця документ.

А вже на початку червня Мікрі Чжан з декількома приватними охоронцями увірвався до пекінського офісу організації, з метою захопити над ним контроль.

Співзасновник Bitmain продовжує звинувачувати CEO компанії Джихана Ву у фальсифікації документів, які зображають права власності на компанію. До того ж він оголосив про готовність викупити частку Джихана у компанії за $4 млрд.  

Історія Bitmain

Китайська компанія Bitmain Technologies – головний виробник ASIC у світі. Компанію у 2013 році заснували Джихан Ву та Мікрі Чжан. Тоді вони планували створити пристрій для майнінгу біткоїна з використанням мікросхем ASIC, який би став лідером на світовому ринку.

З часом компанія розширювалася, відкриваючи офіси по всьому світу – у Шеньчжені, Шанхаї, Ченду, Гонконгу, Фучжоу, США, Ізраїлі, Нідерландах і Швейцарії, зазначає Novator.io.

До того, як заснувати Bitmain Джихан Ву був фінансовим аналітиком і менеджером фонду прямих інвестицій. До речі, позаминулого року журнал Fortune віддав йому третє місце після гендиректора та співзасновника Coinbase Брайана Армстронга і творця Ethereum Віталіка Бутеріна у рейтингу молодих (до 40 років) лідерів блокчейн-індустрії.

“Fortune описував Ву як “незаперечного лідера ринку обладнання для майнінгу криптовалют і майнінгових пулів”, – йдеться у повідомленні.

У Мікрі Чжана до створення Bitmai був стартап DivaIP – ідея роботи якого полягала в тому, аби за допомогою приставки транслювати телевізійний сигнал на екран комп’ютера.

На момент заснування співзасновники спільно володіли близько 60% бізнесу. Окрім виробництва обладнання, компанія також управляє найбільшими майнінговими пулами по всьому світу, включаючи Antpool.com, BTC.com і connectBTC.com, а також провідною платформою для хмарного майнінга hashnest.com.

Попри тривалу боротьбу співзасновників Bitmain за місце в компанії, розробки та випуск устаткування не припиняються, а нещодавно розробники навіть представили майнер, здатний окупити себе за 600 днів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram