Бiзнес
24 Липня 2020
899

Виграшний варіант: Чому наразі вигідно інвестувати у крипту та хто зумів на ній розбагатіти

Investory News дізнавалися, які криптовалюти наразі найпопулярніші та кому пощастило стати крипто мільйонером

Якщо на початку 2020 року ринок криптовалюти перебував у стані застою (за весь 2019 рік BloombergGalaxyCryptoIndex показав зростання всього на +3%, у той час як американські фондові індекси (S&P500 і NASDAQ100) зросли більш ніж на +36%), то до початку історії з коронавірусом апетит інвесторів до ризику повернуся.

Попри те, що березень для більшості активів ринку капіталу був негативним, не виключенням став і ринок криптовалюти, який й середньому показав падіння на -58% від максимумів, наразі інвестори активно шукають у що вкласти свої заощадження.

“Облігації розвинених країн показують негативну реальну прибутковість внаслідок низької відсоткової ставки та стимулюючої монетарної політики більшості центробанків світу. Тому для ризикових інвесторів залишаються тільки інвестиції в частковий ринок (акції компаній), а для консервативних – кеш або золото. На цьому фоні криптовалютний ринок виглядає дуже виграшно та вже до кінця року можна очікувати оновлення максимуму індексу BloombergGalaxyCryptoIndex”, – розповідає Михайло Рітчер, керуючий активами у Wotan, експерт у сфері міжнародних фінансових ринків.

З початку року цей індекс виріс на +43% (станом на 23 липня 2020 року за вартості $400,60) і очікується зростання на +31% до кінця року.

Мають попит

Найбільш популярними наразі залишаються криптовалюти з BloombergGalaxyCryptoIndex. Це Bitcoin, Monero, Ripple, Ethereum, EOS, ZCash – усе через те, що на базі їх блокчейну розробляється більшість програмних продуктів.

Загалом, ринок криптовалюти у недалекому майбутньому отримає друге дихання. “Усе завдяки розвитку так званої Цифрової Валюти Центральних Банків (ЦВЦБ)”,  – зазначає Михайло Рітчер.

І пояснює, що через збільшення попиту на онлайн-покупки, готівкові гроші використовуються все менше, а пандемія тільки прискорила процес переходу від готівки до безготівкових грошей.

Тому найближчим часом, у тому числі й в Україні, де вже активно тестується “е-гривня”, очікується запуск ЦВЦБ. Завдяки цьому буде створено новий ринок цифрових активів, а компанії своєю чергою матимуть змогу залучати гроші більш доступним і швидким способом, що сприятиме їх зростанню й зростання економіки в цілому.

“Такий розвиток посприяє припливу грошей у криптовалютні активи та швидкому зростанню даного ринку”, – зазначив пан Рітчер.

Хто розбагатів на крипті

Інвестори, які свого часу не побоялися вкласти кошти в альтернативні інвестиції, уже рахують прибутки. А деяким навіть вдалося заробити на криптовалюті й багатомільярдні статки.

Найвідоміший приклад – брати Тайлер і Кемерон Уінклвосс, які раніше мали конфлікт із Марком Цукербергом через соцмережу HarvardConnection, повідомляє The Telegraph.

Тайлер і Кемерон Уінклвосс стали першими біткоїновими мільярдерами

Так, у 2002 році вони створили соцмережу HarvardConnection, а через два роки підприємці подали на Цукерберга до суду, заявивши, що він вкрав їхню ідею. Через чотири роки вони отримали компенсацію у розмірі $65 млн.

У 2017 році їх визнали першими крипто мільярдерами – інвестували в біткоїни близько $11 млн, з 2013 року вартість їх криптовалютних активів зросла до $1 млрд.

До списку крипто мільярдерів також входять співзасновники китайської майнінг-компанії Bitmain Мікрі Чжан і Джихан Ву. Згідно з даними Forbes станом на квітень 2020 року, їх капітал оцінюється у $3,2 млрд і $1,8 млрд відповідно.

До речі, восени минулого року засновники компанії оголосили один одному війну. Усе розпочалося з того, що у жовтні був звільнений Мікрі Чжан, місце якого зайняв новий директор Джихан Ву.  З того часу Чжан намагається повернути собі управління у Bitmain.

Наприклад, у червні він прийшов з командою приватних охоронців до офісу фірми, маючи намір взяти його штурмом. У результаті навіть висловив готовність викупити акції Джихана й інших співробітників за оцінки Bitmain у $4 млрд.

CEO біржі Binance Чанпен Чжао

У лютому найбагатшим представником криптоіндустрії було визнано голову біржі Binance Чанпена Чжао, який наразі є однією із найбільш упізнаваних осіб блокчейн-індустрії. Він подав приклад блискавичного сходження до слави та впізнаваності у період розквіту цифрових валют і всього, що з ними пов’язано.

Станом на лютий статки Чжао оцінювалися у $2,6 млрд, згідно з даними дослідницького інституту Hurun. Однак уже у квітневому випуску Forbes Чжао не згадується.

Того ж місяця інститут Hurun вніс до списку мільярдерів ще двох представників криптоіндустрії – засновника бірж OKEx і OKCoin Сюй Мінсіне зі статком у $1,4 млрд, а також голову Huobi Леоне Лі з капіталом у $1,1 млрд.

Кріс Ларсен, директор блокчейн-стартапу Ripple

У квітні Forbes включив до рейтингу мільярдерів колишнього генерального директора блокчейн-стартапу Ripple Кріса Ларсена. Його статки на той час перевищували $2,6 млрд. Також у списку фігурував глава біржі Coinbase Брайан Армстронг з сумою активів у $1 млрд.

До речі, серед найбагатших представників криптоіндустрії також є й невідомі особи, зазначає РБК. Наприклад, згідно з даними bitinfocharts, на другому за обсягами біткоїн гаманці міститься 96 тис. BTC. За поточним курсом у $9150 це майже $900 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram