Країна
3 Липня 2020
1 287

Відпочити під час пандемії: Чи зможе внутрішній туризм стати альтернативою мандрівкам за кордон?

Investory News розбиралися, що буде з цінами на відпочинок в Україні та які напрямки стануть найпопулярнішими

Україна не виняток – з початку пандемії туристичний бізнес за інформацією офіційного Telegram-каналу МОЗ “Коронавірус інфо” втратив щонайменше $1,5 млрд. Попри негативну ситуацію, це може стати гарним поштовхом, аби туристична галузь почала прокидатися.

“Українські курорти отримали унікальний шанс довести туристам, що відпочинок усередині країни може бути якісним та доступним. Сподіваюсь, що вони цим шансом скористаються”, – зазначив Investory News Максим Циркель, власник туристичної компанії, блогер, мандрівник.

Однак, на думку Юлії Алєксєєвої, менеджера проєкту “Туристичні кластери 300+”, приголомшливого зльоту очікувати не варто. “По-перше, занадто знизилася купівельна спроможність українців, по-друге, неможливо раптово наростити номерний фонд у готелях, а ночівлі в кемпінгах не настільки популярні в Україні, по третє – хтось очікує все ж таки відпочинку за кордоном, хтось побоюється ситуації з вірусом”, – пояснила вона.

Своєю чергою Олександр Довгопол, засновник мережі турагентств XO travel зазначає, що згідно з практичного досвіду відпочинок в Україні не вирішує завдань, які турист ставить собі, перебуваючи за кордоном – культурний обмін, відкриття нових горизонтів.

“Безумовно, якийсь підйом внутрішнього туризму буде від того, що частина людей не зможе виїхати за кордон найближчими тижнями. Але стратегічно поштовх до внутрішнього туризму повинні дати інші речі – інвестиції, розвиток інфраструктури, залучення туристів з інших країн”, – наголошує він.

Ціна питання

У порівнянні з минулим роком, ціни на відпочинок фактично не змінилися й залишилися на тому ж рівні. Традиційно, найдешевший місяць – червень, найвищі тарифи – липень і серпень. “Для зниження вартості наразі немає ніяких передумов, а от невеличке збільшення, у межах +10-15%, цілком можливе”, – зазначає Юлія Алєксєєва.

І додає, що готелі та інші засоби розміщення наразі мають на це повне право, бо: по-перше, у них збільшилися витрати на санітарні заходи, маски, рукавички, тощо, по-друге – збільшилися податки (наприклад, мінімальна заробітна плата, а отже і податки з неї), по-третє – вони втратили майже повністю чотири місяці роботи та високий сезон – травневі свята й при цьому не отримали від держави адекватної підтримки.

“Загалом високе зростання цін стримуватиметься “гаманцем” туриста. Тому захмарних розцінок очікувати не варто. Хоча поодинокі випадки стрімкого збільшення вже спостерігаються. Наприклад, ТОПові готелі Одеси підняли тарифи”, – розповідає пані Алєксєєва.

Найпопулярніші маршрути

Загалом Одеса та Одеська область вважаються найрозкрученішими місцями для відпочинку. Це літо для українців винятком не буде, і за словами учасників ринку, у ТОПі подорожей окрім узбережжя Чорного моря залишатиметься Азовське, а також Карпати.

Якщо в самій Одесі ціни на відпочинок стартують від тисячі до трьох тисяч гривень, то за бажання зекономити можна у невеличких курортних поселеннях – Затоці, Приморському, Курортному, Лебедівці, Кароліно-Бугаз. Там доба з однієї особи стартує від 300 гривень, однак потрібно бути готовими до більш сурових умов.

Ще один популярний напрям – Миколаївська область – Коблево, Рибаківка, Очаків й українські Мальдіви – Кінбурнська коса. Найвідоміші курорти Херсонщини – Залізний порт, Лазурне, Скадовськ, Приморське, а от Генічеськ, а також невеликі села на Арабатській стрілці це вже Азовське море. Ціни там також коливаються від 200 до майже 1 тисячі гривень за добу. Приблизно така ж сама ситуація й на Запоріжжі – у Бердянську та Кирилівці, де попри відбудовані готелі інфраструктура бажає бути кращою.

Крім того, очікується збільшення попиту на менш популярні маршрути – відпочинок на озерах, сплави річками, велосипедні тури різними регіонами, СПА відпочинок, гастрономічні уїк-енди, невеликі камерні івенти, наприклад, джаз-вечори у фортецях на 30-50 осіб.

Що стосується відпочинку за кордоном, то однією з перших країн, які прийматимуть українців стала Туреччина. “І традиційно вона домінуватиме”, – наголошує Олександр Довгопол.

Далі за популярністю йтимуть Чорногорія, Греція, Хорватія, Грузія. “Ті напрямки, щодо яких міністерство закордонних справ уже висловилося, як про країни, які приймуть українців одними з перших. Також ми розраховуємо на відновлення авіасполучення з Європою, і тоді до списку додадуться Італія та Іспанія, які також популярні серед українців”, – розповідає пан Довгопол.

І додає, що більшість туроператорів продовжували до кінця червня акцію раннього бронювання, коли можна було придбати тури за цінами, що діяли в лютому-березні. Таким чином найдешевшими будуть тури з вильотом на початку липня.

“Зрозуміло, що рейси вантажитимуться гірше, ніж інші – інерція яка існує у туристів. Тому готелі, туроператори, авіакомпанії конкуруватимуть ціною. У результаті туристам, щоб заощадити буде вигідно летіти першим рейсом”, – підказує Олександр Довгопол.

При цьому Юлія Алєксєєва наголошує, що з виїзним туризмом наразі потрібно бути обережними, бо авіакомпанії то заявляють про рейси, то скасовують їх. А у таких умовах попит маленький та нестабільний.

“Бізнес намагається врахувати всі ризики – впроваджено нові формати страхування, пропонуються більш гнучкі умови щодо ануляцій. Але туристи ще очікують”, – зазначає вона. І додає, що наразі вже є бронювання на “глибину” – Новий Рік 20/21 та Різдво.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram