Бiзнес
20 Серпня 2021
1 217

Від секс-індустрії до похоронного бюро: Найнезвичніші акції на фондовому ринку

Деякі з компаній дивують інвесторів своєю сферою діяльності, попри це вони активно користуються успіхом

Не завжди компанії на своєму шляху у пошуках інвестиції виглядають серйозними. Чимало з них займають нестандарту нішу та їх діяльність може здаватися занадто незвичайною. Investory News підготували добірку найнезвичніших акцій на фондовому ринку.

Collectors Universe

Американська компанія Collectors Univers посідає на ринку свою нішу вже протягом 35 років (заснована 1986-го). Займається оцінкою та сертифікацією предметів колекціонування.

Спеціалісти Collectors Univers з легкістю розбираються у таких питаннях, як “чому м’яч, підписаний бейсболістом Едвіном Енкарнасьоном, коштує $210,99, а автограф бейсболіста Харпера Брайса — $650?”.

Тобто, у межах їх компетенції спортивні предмети колекціонування — автографи, фотографії, інвентар спортсменів, а також монети марки, квитки на різноманітні заходи.

Крім того, компанія має сайт collectors.com, на якому зібрані предмети колекціонування з усіх інтернет-порталів.

Collectors Univers посідає позиції лідера на ринку. Нещодавно компанія оголосила про розширення своєї діяльності в індустрії колекційних відеоігор з придбанням Wata Games. “Це придбання ґрунтується на місії компанії — надати кожному любителю й альтернативному інвестору кращий клієнтський досвід, інструменти та доступну інформацію”, — зазначили у компанії.

За перший квартал 2021 фінансового року виторг компанії становив рекордні $30,8 млн.

Service Corporation International

Американська компанія, яка заробляє на смерті, у прямому сенсі цього слова. Наразі Service Corporation International (SCI) управляє більш ніж 1,5 тис. похоронними бюро та 400 кладовищами у 43 штатах США, восьми провінціях Канади й Пуерто-Рико.

За даними бюро перепису населення США, жителі країни, що старіють, створюють “благо для гравців в індустрії смерті”. Акції компанії мають гарну довгострокову перспективу й після 2021 року. Експерти прогнозують — щорічна смертність продовжуватиме зростати до 2055 року, а потім поступово вирівняється. Тому акції SCI наразі є життєздатними, якщо розглядати їх як інвестиції на довготривалий термін.

Odyssey Marine Exploration

Компанія займається відновленням кораблів, що затонули. А ще, шукає на дні океану забуті часом коштовності. Наразі капіталізація компанії становить $72,41 млн.  До речі, Odyssey виявила деякі з найвідоміших глибоководних корабельних аварій в історії, зокрема SS Republic, “Black Swan”, HMS Victory і SS Gairsoppa. Їх роботи були представлені на каналі Discovery Channel, PBS і National Geographic.

У 2007 році Odyssey пощастило — компанія знайшла скарб вартістю $500 млн у трюмі парусника на дні Атлантики. От тільки скористатися ним так і не вдалося, оскільки дізнавшись про подію Іспанія виступила із заявою, що це судно — її військовий фрегат “Нуестра Сеньйора-де-лас-Мерседес”, який затонув 1804 року, а значить артефакти також належать їй. Суд США став на сторону Іспанії — Мадриду повернули 600 тис. срібних монет.

Rick’s Cabaret International

Компанія володіє та управляє клубами для дорослих: стриптиз-клубами, нічними клубами, клубами для чоловіків топлес, сайтами розваг для дорослих, а також мережею ресторанів і спортбарів Bombshells. До речі RCI провела IPO ще 1995 року й котирується на глобальному ринку NASDAQ під символом RICK і увійшла до списку 200 кращих компаній журналу Forbes.

Наразі капіталізація компанії становить $594,17 млн, а вартість однієї акції — $66,02 за штуку. Rick’s Cabaret International активно розвивається й останніми роками компанія значно розширила свою діяльність — плюс 11 джентльменських клубів Jaguars у межах однієї угоди, а також численні інші індивідуальні угоди.

Наприклад, минулого року компанія придбала великий екзотичний танцювальний клуб Club O у передмісті Чикаго за більш ніж $11 млн.

World Wrestling Entertainment, Inc.

Американська публічна компанія також відома як WWE — займається проведенням заходів рестлінгу, а також випускає кінопродукцію, музику, одяг і комп’ютерні ігри.

У чому фішка? Річ у тім, що компанія, яка побудувала корпорацію на реслінгу, минулого року заробила близько одного мільярда — $974 млн, що є гарною перспективою для інвестицій. Представники WWE запевняють, що популярні завдяки своїм суперзіркам — високопрофесійним рестлерам (їх нараховується близько 200).

Публічне розміщення акцій WWF провела на Нью-Йоркській фондовій біржі 1999 року. IPO принесло їй $172 млн. Наразі капіталізація WWE становить $3,67 млрд, а вартість однієї акції — $48.

CTI Industries Corporation 

Займається виробництво повітряних куль з фольги та латексу й вакуумних систем зберігання. Компанія працює на ринку вже понад 38 років, на біржу NASDAQ вийшла ще 1997 року.

Продукція всіляких квітів і форм поставляється більш ніж у 30 країн світу. А ще компанія випускає вакуумні системи для зберігання їжі та предметів домашнього ужитку й поліетиленову плівку.

Наразі капіталізація компанії становить $14,60 млн, а вартість однієї акції — $2,51.

Qian Hu Corporation

Сингапурська компанія, що займається розведенням і продажем декоративних риб. У середині 1980-х засновники сінгапурської Qian Hu, брати Тік Хуай і Ей Ча Яп керували сімейною свинарською фермою. Але незабаром вирішили спорудити в них штучні водойми для розведення рибок гуппі, яких продавали місцевим експортерам. Через десять років підприємство торгувало вже десятками видів риб і аксесуарами для акваріумів.

У листопаді 2000 року компанія зважилася на IPO (залучила $1,8 млн). Основна мета виходу на біржу — розширення мережі збуту в Таїланді, Малайзії та Китаї. Наразі близько тисячі видів декоративних риб, вирощених Qian Hu Corporation, експортуються більш ніж у 80 країн світу, а компанією керують діти її засновників.

Phytotech

Австралійська компанія Phytotech вийшла на IPO у січні 2015 року, через пів року після створення. У компанії заявили, що займатимуться вирощуванням та продажем лікувальної марихуани. У самій Австралії ці дії заборонені, але засновник компанії Росс Сміт, один раз засуджений за вирощування марихуани, планував розводити лікарський канабіс в Ізраїлі (де дозволено експорт такої продукції) й торгувати ним у Європі, США та Канаді.

Ідея бізнесу спала на думку Сміту у Новій Зеландії — під час гірського походу у підприємця захворіла спина й позбутися від проблем допомогла саме медична марихуана. На американських біржах вже торгується декілька компаній, що займаються аналогічним бізнесом, але для Австралії Phytotech — новинка.

Капіталізація під час виходу на біржу становила $7 млн, наразі — $275,58 млн. Вартість однієї акції — $1,26.

Джерела: Invest-journal, Wikipedia, Forbes

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram