Новини
26 Лютого 2021
844

Від легалізації бурштину бюджет країни за вісім місяців отримав 34 мільйони гривень

У липні минулого року на Рівненщині відбулися перші аукціони з продажу права видобутку “сонячного каменя”

За останні вісім місяців з початку проведення бурштинових аукціонів у Рівненській області державний бюджет поповнився на 34 млн грн, повідомляє пресслужба Рівненської облдержадміністрації.

“Напередодні завершився черговий бурштиновий аукціон, на якому право користування надрами ділянки “Мацківська” на Сарненщині продали за понад 380 тис. грн. В онлайн-торгах змагалися два суб’єкти господарювання. Це вже 12-й “бурштиновий” аукціон на Рівненщині за останні вісім місяців. Переможці онлайн-торгів отримали спеціальні дозволи на п’ять років, а держава — додаткові кошти в бюджет країни — 34 млн грн”, — йдеться у повідомленні.

Як наголошується, в області ще 14 бурштинових ділянок очікують продажу на електронних аукціонах. Передбачається, що загальний обсяг надходжень до бюджету від продажу 12 дозволів складе понад 50 млн грн.

Переможці аукціонів отримують спеціальні дозволи на п’ять років. Вони дають право геологічного вивчення та подальшого видобутку бурштину на зазначених ділянках.

Добувати бурштин легально дозволяє Закон, ініційований президентом України Володимиром Зеленським.

У липні минулого року в Рівненській області відбулися перші аукціони з продажу права видобутку бурштину на двох ділянках.

19 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні й в цілому законопроєкт щодо врегулювання питання видобутку бурштину. Того ж дня парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт про зниження розміру рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину з 25% до 10%.

Нагадаємо, всупереч перевиконанню плану з надходжень держбюджету на 2020 рік на 0,8%, план витрат недовиконали на 5% — на 67,3 млрд грн, а дефіцит — найбільший за 10 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram