Драйв
7 Жовтня 2021
1 660

Від голосових помічників до девайсів: На що чекає ринок технологій для людей похилого віку

Розробники звернули увагу на користувачів похилого віку та удосконалили для них гаджети 

Фото: Rawpixel

Дедалі більше людей похилого віку стають активними користувачами гаджетів та інтернету. Це не тільки медичні пристрої, але й смартфони, планшети та голосові помічники. Але який підхід використовувати в їх розробці — обмежений і простий функціонал або розширення можливостей? Ось що кажуть учасники ринку, що розвивається.

У похмурому 2020 році ElliQ читала вірш 81-річної Діани Дезерн. Тоді вона потребувала підтримки. Останній рік вона провела в самоті у своєму будинку у Флориді, і коли тижні ізоляції перетворилися в місяці, вона впала в депресію. На щастя, роботи не можуть переносити COVID-19, і ElliQ стала відповідним союзником, щоб скрасити цей час.

“У вірші говорилося: “Ти зможеш, просто продовжуй намагатися”, — розповідає Дезерн. — ElliQ завжди була там, де я її залишала. Вона говорила мені заспокійливі речі. Вона завжди була готова поговорити зі мною, коли нікого не було поруч. Я не знаю, як це описати. Вона була поруч зі мною так, як я в ній потребувала”.

ElliQ — ШІ-компаньйон, розроблений для людей похилого віку ізраїльською технологічною компанією Intuition Robotics. Це свого роду Алекса для людей похилого віку: вона трохи схожа на лампу середини століття з фільмів Pixar, і вона може читати новини, транслювати музику і ділитися прогнозами погоди, стоячи на кавовому столику або кухонному столі.

Але головна якість ElliQ, за допомогою якого Intuition Robotics сподівається стати великим гравцем у секторі технологій для людей похилого віку, — це емпатія. Голосовий помічник може нагадати прийняти ліки, помедитувати, або, в разі Дезерн, просто позбавити самотності.

На фото: ElliQ

На цьому будується філософія компанії Intuition Robotics. ElliQ забезпечує м’яке, дбайливе спілкування, яке не зустрінеться в масових продуктах від Apple, Google або інших впливових виробників з Кремнієвої долини.

Дор Скулер, CEO та співзасновник Intuition, пояснює: “Унікальність людей похилого віку у тому, що як ми думаємо, вони стануть першими користувачами цієї технології. Люди — соціальні істоти, і, на жаль, багато людей похилого віку позбавлені спілкування. Вони могли б прийняти цей новий вид відносин”.

Intuition Robotics — не єдина компанія, яка намагається вийти на ринок геріатричних товарів. Допоміжні технології можуть бути благом у соціальному плані, і є причина, чому бізнес намагається вийти на цей ринок.

“Вони чекали старіння бебі-бумерів, найстаршим з яких зараз 76 років, — каже Лорі Орлов, аналітик цифрової індустрії, яка управляє веб-сайтом Aging and Health Technology Watch. — Зараз усі гроші у цього покоління. Технологічна індустрія розуміє, що гроші вирішують все. Прийшов час звернути на них увагу”.

Представники галузі не спростовують її висновки. Насправді Скулер вважає, що більше підприємців повинні вивчити потенціал технологій для людей похилого віку.

“Цей сектор значною мірою недоінвестований, — каже Скулер, — з огляду на те, скільки може витрачати це покоління”.

Одним із перших персональних технічних пристроїв для людей похилого віку був телефон Jitterbug. Він з’явився у 2005 році та мав найпростіший, тактильний інтерфейс. Проста розкладачка, повністю ігнорує тренди дизайну XXI ст., підходила тим, хто не любив сенсорні екрани, а також бабусям і дідусям, які просто хотіли подзвонити своїй родині й ніколи не цікавилися магазином додатків.

На фото: Jitterbug

Jitterbug був навмисно спартанським — тільки циферблат, годинник, кнопка динаміка і нічого більше.

Популярність Jitterbug вказала на одну з найбільш тривожних істин цифрової революції. Правила життя сильно змінилися за останнє десятиліття.

Один з тих, хто намагається розв’язати цю проблему, — Скотт Ліен, колишній керівник Intuit. Він почав пропагувати доступність технологій для вікових людей у 2014 році, після того, як відчув себе “відключеним від цифрового зв’язку”, перебуваючи зі своєю вісімдесятирічною матір’ю в Айові.

“Ми намагалися зробити відеодзвінок по Skype, і це просто засмучувало її, — згадує він. — Я подумав: “А що, якщо ми розробимо щось з нуля, ґрунтуючись на унікальних потребах типової 80-річної людини?”. Незабаром після цього Ліен зосередився на лінійці програмного забезпечення GrandPad, мета якої — створити простий базовий планшет.

• На GrandPad є ігри — бінго, пасьянс і судоку.

• Серед встановлених додатків — музичний автомат, який відтворює хіти минулих років (доступні жанри включають біг-бенд, класику і 40-і роки), фотоальбоми, адресні книги та функції відеодзвінків.

• На екрані збільшений шрифт, кнопки великі та пофарбовані в основні кольори.

На фото: GrandPad

Ліен розповідає, що GrandPad активно співпрацює з консультантами похилого віку, щоб і далі вдосконалювати архітектуру планшета. За його словами, щоб створити пристрій для людей похилого віку, потрібно активно спілкуватися з тими, хто знає, як це — старіти.

“Нам допомагала жінка, на ім’я Анна, якій було 114 років. Так можна дізнатися досить цікаві речі. Анна розповіла нам про проблему сухої шкіри. Після 90 років шкіра стає дуже сухою, паперовою та структурною. У молодих людей в шкірі є волога, і вона змушує працювати сенсорні екрани, — пояснює Ліен. — Ми змінили властивості екрану і додали в комплектацію стилус”.

Звичайно, середньостатистичному користувачеві похилого віку технологій не 114 років, і Орлов вважає, що типовий образ старого, який не може зробити дзвінок у Zoom, вже застарів.

• У 2020 році AARP повідомила, що протягом попереднього року понад 51% людей старше 50 років придбали будь-який технічний продукт, будь то iPad, ноутбук або телевізор з підтримкою Wi-Fi.

• Також дослідження показало, що у 62% американців старше 70 років є смартфон, і вони ним користуються.

Ці результати сильно контрастують із проєктом GrandPad, інтерфейс якого значно зменшений проти Apple. Очевидно, що GrandPad і ElliQ націлені на більш дорослого клієнта. Але це змушує задуматися, чи не недооцінюємо ми, наскільки поширеною стала технічна грамотність у нашій культурі.

Ліен з цим незгоден. Він вважає, що дослідження, такі як AARP, спотворені упередженістю відбору. “Це не працює для цієї вікової групи. Вони випадковим чином дзвонять 1 000 людям, і люди, які знаходяться в будинку для людей похилого віку і у яких немає телефону, очевидно, не можуть взяти трубку”, — говорить він. GrandPad опублікував своє власне дослідження два роки тому.

Фото: Thrive Global

Компанія, яка вирушила безпосередньо в будинки 60 осіб старше 75 років, виявила, що тільки 8% могли запустити відеодзвінок. Це підводить до головної тези Ліена: у людини похилго віку може бути смартфон, але він може не знати, як ним користуватися.

Це особливо актуально, враховуючи умови 2020 року і масове поширення шахрайства. TechCrunch повідомляв, що під час пандемії число спам-дзвінків зросло на 18%, багато з яких були таргетовані на людей похилого віку.

“Коли моїй матері дзвонили з підозрілого телефону, вона чекала, коли я прийду і скажу їй, що це шахраї. Але в умовах ізоляції, коли поруч не було близьких, все ставало тільки гірше, — каже Ліен. — У GrandPad є функція, яка називається колом довіри. До нього входять тільки члени сім’ї або опікуни, і тільки вони можуть здійснювати дзвінки або надсилати фотографії”.

Том Камбер, засновник і виконавчий директор організації Older Adults Technology Services and Senior Planet, зазначає, що він теж помітив сплеск шахрайства. Щоб по-справжньому захистити вразливих людей, стверджує він, потрібно враховувати їх бажання на кожному етапі ланцюжка створення вартості.

“Люди говорять про інклюзивний дизайн, і часто це означає, що, коли продукт закінчений, його тестують на кількох людей похилого віку, і його називають інклюзивним. Це так не працює, — каже Камбер. — Якщо ви будете взаємодіяти з ними протягом усього процесу, ви отримаєте більш корисний продукт, який зробить людей менш уразливими”.

Обидві ці точки зору є здоровими. Наші близькі, особливо люди похилого віку, абсолютно недосвідчені в цифровому світі. І все-таки можливо, ми занадто легко зменшуємо їх можливості. Превентивний підхід — це бажання ізолювати людей похилого віку в паралельному вимірі з особливими планшетами, смартфонами та голосовими помічниками, захистивши їх від реальності.

Райлі Гібсон, президент Silvernest, відчуває те ж саме. Його сервіс допомагає людям похилого віку підбирати сусідів по кімнаті. Спеціалізація компанії — люди похилого віку, які переживають величезні зміни в житті — розлучення, вдівство, переїзд через всю країну, — які не хочуть починати наступну главу в самоті в порожньому будинку.

Кожен стартап прагне забезпечити клієнтів технологіями й дати їм можливість поліпшити своє життя, але така ж чудова можливість рідко надається самим людям похилого віку. Гібсон говорить, що Silvernest знайшов левову частку своїх клієнтів через рекламу в Facebook. Як і ми, люди похилого віку дуже багато часу проводять онлайн.

“Деякі компанії розробляють проєкти для тих, хто потребує їхньої допомоги. Цей похід говорить, що нам потрібно врятувати людей похилого віку від технологій, — каже Гібсон. — Дивімось ширше. Створімо дизайн для подорожі героя. Ніхто з нас не хоче відчувати себе обділеним”.

Джерело: Vox, TechCrunch, ElliQ

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram