Новини
3 Червня 2021
627

Верховна Рада засудила дії режиму Олександра Лукашенка

280 народних депутатів на пленарному засіданні визнали дії білоруської влади неприйнятними

Верховна Рада України (ВРУ) ухвалила заяву щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryanair в Мінську, визнавши такі дії білоруської влади загрозою міжнародній безпеці. Відповідний проєкт постанови №5597 підтримали 280 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер, 3 червня.

“Вчиненням цього примусового акту посадки пасажирського літака білоруська влада поставила під загрозу безпеку пасажирів та екіпажу. Зазначені дії є порушенням міжнародних правил цивільної авіації й становлять загрозу міжнародній безпеці, зокрема безпеці руху повітряного транспорту”, — йдеться в заяві.

Українські парламентарі закликали Міжнародну організацію цивільної авіації невідкладно провести розслідування цього неприйнятного акту з відповідними наслідками для тих, хто його скоїв.

Верховна Рада України рішуче засуджує дії влади Республіки Білорусь у зв’язку з примусовою посадкою літака пасажирської компанії Ryanair і затриманням засновника найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича. Українські парламентарі вважають, що це є черговим проявом настання білоруської влади на політичну опозицію, свободу слова і журналістську діяльність у Білорусі.

ВРУ закликала білоруську владу негайно звільнити Протасевича і всіх політичних в’язнів, зупинити свавілля і тортури, до яких вдаються органи безпеки Білорусі стосовно яких тримають під вартою громадян Білорусі, а також гарантувати повагу прав людини відповідно до міжнародних зобов’язань.

Рада підтверджує повну солідарність з міжнародними партнерами, насамперед з державами-членами Європейського Союзу та США, зокрема щодо припинення повітряних сполучень з Республікою Білорусь.

Парламент також повністю підтримує дії уряду України, який з метою забезпечення безпеки цивільної авіації та суспільства одним із перших серед європейських держав ввів заборону на виконання авіаційних перевезень між Україною і Республікою Білорусь з 26 травня 2021 року і посилило “повітряні санкції” щодо білоруських авіакомпаній.

Як повідомлялося, Україна припинила авіасполучення з Білоруссю з 26 травня. Кабінет міністрів заборонив білоруським літакам використовувати повітряний простір України з 00:00 29 травня.

Нагадаємо, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, був екстрено посаджений в аеропорту Мінська.

Пасажирський літак посадили через сигнал про замінування, для його супроводу за дорученням Лукашенко в небо було піднято винищувач МіГ-29. На борту лайнера знаходився білоруський опозиціонер Роман Протасевич і його подруга, громадянка РФ, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Їх обох затримали білоруські влади.

В ЄС і США засудили примусове приземлення в Мінську лайнера Ryanair, вимагаючи звільнення Протасевича.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram