Новини
17 Грудня 2020
669

Верховна Рада прийняла закон про інвестнянь для проєктів від €20 мільйонів

До другого читання для них розширено перелік сфер, у яких можна буде реалізуватися

Верховна Рада України підтримала у другому повторному читанні закон (№3760) про державну підтримку інвестпроєктів зі значними інвестиціями від €20 млн, який передбачає, зокрема, звільнення таких проєктів від сплати окремих податків. За відповідне рішення проголосувало 252 народних депутатів.

Зазначається, що в редакції документа до другого читання еквівалент суми “значних інвестицій” знижений з €30 млн до €20 млн. Також запропоновано комітетом розширити перелік сфер для проєктів, які можуть претендувати на таку підтримку.

Зокрема, інвестиційний проєкт повинен реалізовуватися у переробній промисловості (крім діяльності з виробництва та обігу тютюнових виробів, спирту етилового, коньячного й плодового, алкогольних напоїв), видобутку з метою подальшої переробки та/або збагачення корисних копалин (крім кам’яного та бурого вугілля, сирої нафти й природного газу), у сфері поводження з відходами, транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності, логістики, освіти, наукової й науково-технічної діяльності, охорони здоров’я, мистецтва, культури, спорту, туризму та курортно-рекреаційної сфери.

Як зазначила нардеп Ніна Южаніна, у ході обговорення законопроєкту, одна з підтриманих профільним комітетом поправок додатково встановлює у “перехідних положеннях” можливість надання держпідтримки інвесторам у сфері збагачення залізної руди.

Згідно із законопроєктом, на держпідтримку можуть розраховувати проєкти, які створюють не менше ніж 80 робочих місць із зарплатою на 15% вище середньої зарплати у регіоні.

До другого повторного читання депутати уточнили термін спеціального інвестиційного договору — це угода, укладена між Кабміном, інвестором зі значними інвестиціями, заявником й органом місцевого самоврядування (у разі надання їм держпідтримки).

Згідно з висновком до законопроєкту головного юридичного управління апарату Верховної Ради, норми документа надають преференції щодо несплати податків і зборів, що йде у розріз з меморандумом з МВФ, який підписано 2 червня 2020 року.

Саме тоді України взяла зобов’язання утриматися від введення нових податкових пільг, за винятком вже прийнятих у зв’язку з COVID-19.

Нагадаємо, у 2020 році від глибокого падіння економіки Україну врятували інвестиції в інфраструктуру. Експерти вважають — якби не посилене фінансування, падіння ВВП України склало б -8,6%, замість -3,5%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram