Новини
3 Листопада 2021
546

Верховна Рада: Підписання закону про олігархів розблоковано

Визнання особи олігархом ухвалюватиме Рада національної безпеки та оборони

Верховна Рада України (ВРУ) усунула суперечності у вже проголосованому законопроєкті №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Відповідно до статті 131 регламенту, це було можливо без переголосування всього закону. За пропозицію парламентського комітету з питань нацбезпеки проголосувало 252 народних депутатів.

Рішення про визнання особи олігархом ухвалюватиметься Радою національної безпеки й оборони (РНБО). Також народні обранці вирішили, що підписувати закон має голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Законопроєктом зокрема пропонується встановити чотири ознаки для віднесення осіб до категорії олігархів:

• участь у політичному житті;

• значний вплив на засоби масової інформації;

• володіння суб’єктом господарювання, який є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (переважне) становище на загальнодержавному товарному ринку та протягом одного року поспіль підтримує чи посилює це становище;

• вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів (близько $83 млн за поточним курсом).

Нагадаємо, 23 вересня 2021 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

Уже наприкінці жовтня Верховна Рада відхилила всі проєкти постанов щодо скасування рішення від 23 вересня про схвалення в другому читанні та у загальному законопроєкту №5599.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram