Новини
28 Серпня 2023
289

Венчурні інвестиції скоротилися на 61% у Європі

Стартапи скорочують робочі місця і відмовляються від розширення

Тисячі європейських стартапів борються за збирання коштів, багатьом з них довелося згорнути плани розширення, оскільки фінансування венчурного капіталу різко скоротилося через мляве економічне зростання та підвищення процентних ставок, пише The Wall Street Journal.

Підвищена прибутковість, яку зараз пропонують облігації та інші відносно безпечні інвестиції, відволікала багатьох європейських інвесторів від більш ризикованих і менш звичних класів активів, таких як стартапи.

Фінансування венчурного капіталу значно скоротилося й у США, але спад венчурного капіталу в Європі особливо глибокий.

Згідно з даними PitchBook Data, обсяг венчурних фондів, що інвестуються в Європу, скоротився на 61% у першій половині цього року порівняно з тим самим періодом 2022-го, що гірше, ніж у США.

Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк і пʼять членів блоку намагаються заповнити дефіцит фінансування й раніше цього року пообіцяли виділити €3,75 млрд для фінансування європейських технологічних компаній.

Без легкого доступу до фінансування стартапи скорочують витрати та згортають свої плани зростання. GoStudent, австрійська компанія цифрової освіти, скоротила понад 10% своєї робочої сили й пішла з ринку США.

Glovo, іспанська компанія з доставки їжі, на початку цього року звільнила 250 осіб, близько 7% своєї робочої сили.

Згідно з даними платформи Otta, у Німеччині приблизно вдвічі менше списків вакансій у сфері технологій, ніж рік тому.

PitchBook інформує, що обсяг грошей, зібраних фондами, які продають свої активи в стартапах за допомогою IPO або іншими способами, такими як продаж приватним інвестиційним компаніям, цього року, за прогнозами, скоротиться приблизно на 80%.

Раніше Investory News писали, що до 8% сповільнилося зростання ВВП у липні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram